SRPSKO ROZE MORE JOŠ UVEK JE PRAVA ATRAKCIJA: Gužve su, ljudima ne smeta što miriše na NAFTU, sve je PREJEFTINO!
Pačir banja, Foto: Mondo

JESTE LI POSETILI

SRPSKO ROZE MORE JOŠ UVEK JE PRAVA ATRAKCIJA: Gužve su, ljudima ne smeta što miriše na NAFTU, sve je PREJEFTINO!

Jezero se nalazi u sklopu termalne banje sa lekovitom vodom koja dolazi sa dubine od oko 1400 m

Objavljeno:

Pačir banja koja je bila veoma popularna tokom perioda korone i ove godine dosta je posećena. Dolazi veliki broj kupača, a plaža oko jezera je uređena.

Pačir banja se nalazi u Vojvodini, u opštini Bačka Topola, između Bajmoka i Stare Moravice. Od Subotice je udaljena svega 30 km, od Novog Sada oko 90 km, sat vremena vožnje, a od Beograda oko 180 km (2h vožnje).

Jezero se nalazi u sklopu termalne banje sa lekovitom vodom koja dolazi sa dubine od oko 1400 m. Bogata je mineralima, a neki od najzastupljenijih su natrijum, jod, brom… Zbog prisustva minerala, voda je i slana. Kada izađe na površinu, temperatura vode je 72 stepena, a u zavisnosti od spoljašnje temperature hladi se na između 25 i 35 stepeni.

Roze boju stvaraju alge i jezero je roze samo tokom jula i avgusta. Takođe, stepen ,"rozine’’ zavisi i od spoljašnjih faktora (doba dana, oblačnosti), ali i ugla iz kog jezero gledate. Jezero je plitko, pogodno i za decu i neplivače. Na sredini, u najdubljem delu, dubina je oko 1.6 m. Dno je prekriveno crnim i sivim oblim kamenjem, po kome je veoma prijatno šetati. Šetnja ima efekat masaže stopala.

1 / 8 Foto: Mondo

"Došao sam ovde sa suprugom, ima puno kupača, voda je jako topla, otprilike ima 35 stepeni, bogata je mineralima, a pojedinima je čudno što se oseća na naftu. Prošli put kada smo bili, suprugi su se dan nakon posete, pojavile bele bububljice po celom licu. Odmah je otišla kod doktora, gde su joj rekli da je to reakcija organizma na veliki broj minerala u vodi, dali su joj kremu, nakon čega se osip povukao", rekao je jedan od posetilaca Pačir banje i dodao:

"Predlažem svima da dođu ovde, blizu je Beograda i Novog Sada, ulaznica je 400 dinara za odrasle, dok je za decu 200. Cene hrane i pića su pristupačne, pa ovde za malo novca, možete uživati čitav dan", kaže sagovornik.

U Pačir banji cene hrane i pića u obližnjem restoranu: palačinke koštaju 100 dinara, mekike-langoš (mađarsko tradicionalno jelo) 150 dinara, mekike sa pavlakom su 200 dinara, sa eurokremom 250 dinara, dok su mekike sa pavlakom i sirom 300 dinara, pomfrit je 150. Cene pića (kafa, pivo, sokovi) su između 100 i 200 dinara.

Banju uglavnom posećuju stariji ljudi, jer kažu da kupanje u ovoj vodi pomaže reumatičarima. Takođe, mnogi ljudi se na jezero upućuju zbog kožnih oboljenja (pogotovo psorijaze), ali i zbog jačanja imuniteta. Plaža oko jezera je lepo uređena, sa postavljenim ležaljkama i suncobranima.

07:58

VRNJAČKA BANJA: Jedna od najpoznatijih turističkih destinacija Srbije!

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.