DOKTOR IZ LONDONA DOŠAO DA OPERIŠE DEVOJČICU (3) KOJOJ JE DISANJE BILO BORBA ZA ŽIVOT: Evo u kakvom je ona stanju
Operacija, Foto: Printscreen/RTS

DOBILA JE SVOJU ŠANSU

DOKTOR IZ LONDONA DOŠAO DA OPERIŠE DEVOJČICU (3) KOJOJ JE DISANJE BILO BORBA ZA ŽIVOT: Evo u kakvom je ona stanju

Ovo dete ima probleme sa disanjem, znači diše na škrge

Objavljeno: 08:22h

Na Institutu za majku i dete uspešno je urađena operacija urođenog suženja dušnika kod trogodišnjeg deteta. Intervenciju je uradio doktor iz Londona Nagarajan Mutialu sa timom lekara sa Instituta.

Za trogodišnju devojčicu svaki udisaj, doktori kažu, bio je borba za život. Zato je operacija urođenog suženja dušnika bila jedini spas, piše RTS.

"Ovo dete ima probleme sa disanjem, znači diše na škrge. Ova operacija mora da se radi na tzv. vantelesnom krvotoku kao da se radi operacija na srcu. To suženje je jako nisko dole, jako nepristupačno i mi ćemo nadam se osloboditi to suženje i omogućiti detetu da normalno diše", kaže dr Mila Stajević, hirurg sa Instituta za majku i dete.

U tome im pomaže kolega iz Londona, koji samo u Britaniji uradi oko 25 takvih intervencija godišnje. U Srbiji je o trošku RFZO. Uspešnost operacije je, kaže, oko 98 odsto.

"Pokušaću da kod deteta proširim trahije kroz veoma komplikovanu operaciju. Takav problem kod dece je prilično redak. Ako roditelj vide da se dete bori da diše, to ne znači odmah da je ovabolest u pitanju. Danas uz veću svest i dijagnostiku svako dete koje se rodi sa problemima koji se ne mogu objasniti uobičajenom dijagnostikom mora da prođe kroz ovu operaciju", navodi dr Nagarajan Mutialu, kardiotorakalni hirurg.

Takav tip operacije prvi put je izveden kod malog deteta u našoj zemlji.

02:03

LEKARI DAVALI RECEPTE ZA LEK PROTIV DIJABETESA LJUDIMA KOJI HOĆE DA SMRŠAJU! Pešić (RFZO): Pokrenućemo postupak za naknadu štete

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.