STIŽE NOVA SUPERĆELIJSKA OLUJA U SRBIJU: Mračni oblak DONOSI STRAŠNO NEVREME, spremite se za HAOS
Oluja, Foto: Printscreen/Instagram/192.rs

vreme u srbiji

STIŽE NOVA SUPERĆELIJSKA OLUJA U SRBIJU: Mračni oblak DONOSI STRAŠNO NEVREME, spremite se za HAOS

Kao i prošle sedmice i vrlo mala količina vlažnog i svežijeg vazduha će u kontaktu sa pregrejanom atmosferom nad nama usloviti jaku destabilizaciju i pokretanje snažnih grmljavinskih sistema

Objavljeno: 08:18h

Drugi deo toplotnog talasa koji je u julu zahvatio Srbiju i od početka ove sedmice doneo prave tropske temperature, i danas će živu u termometru dovesti do neverovatnih +40 stepeni.

U gradovima, na užarenom betonu biće i više, osim na severu i u centralnim delovima zemlje gde će biti za oko pet stepeni niže. A onda nam sledi novi udar superćelijske oluje!

Kada i gde prvo stiže superćelijska oluja

U novoj vremenskoj prognozi Marko Čubrilo, meteorolog, napominje da će sreda ponovo biti ekstremno topla i u najtoplijem delu dana maksimalne temperature će biti od +34 do +38 stepeni Celzijusa.

Vreme, Marko Čubrilo
foto: Printcsreen / Facebook / Marko Čubrilo, Emilija Jovanović, Beta / Dragan Gojić

- Poslepodne i uveče se preko zapadnih i severnih delova regiona očekuje premeštanje slabog, hladnog fronta. Kao i prošle sedmice i vrlo mala količina vlažnog i svežijeg vazduha će u kontaktu sa pregrejanom atmosferom nad nama usloviti jaku destabilizaciju i pokretanje snažnih grmljavinskih sistema - kaže Čubrilo.

Kako dodaje dalje, u sredu posle pode i u noći ka četvrtku nad severozapadnim, severnim, a zatim i istočnim delovima Hrvatske, zapadom i severom Bosne i Hercegovine, nad Vojvodinom, severozapadom Srbije, severom Šumadije i severoistokom Srbije biće vrlo nestabilno uz snažne grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode.

- Ponovo će biti povoljnih parametara za razvijanje sueperćelijskih oluja – napominje Čubrilo i dodaje da će tek u sredu moći detaljnije da procenu tu opasnost.

Upozorenje RHMZ na visoke temperature, ali i nepogode

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavljuje ekstremno visoke temperature, ali i nepogode!

Nevreme, Oluja
foto: Printscreen/youtube/JuGmedia

- Od srede, 19. jula će najtoplije biti na jugu zemlje, gde će uz pretežno sunčano vreme maksimalne temperature dostizati u većini mesta od 33 do 38 stepeni - kaže se u prognozi RHMZ.

A onda će u severnim, a delom i u centralnim krajevima Srbije, doći do preokreta - temperature će pasti, i delove Srbije pogodiće nevreme.

- Sa čestim prodorima malo svežijeg vazduha iz srednje Evrope temperature će biti niže za 4 do 7 stepeni, a uz lokalni razvoj oblačnosti biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom, ponegde praćene gradom i olujnim vetrom. Najveća verovatnoća za pojavu nepogoda je u sredu krajem dana i tokom noći, kao i u petak i subotu posle podne i uveče – kažu u RHMZ.

"Deža vi" kakav ne želimo

Podsetimo, prvi deo toplotnog talasa i najtoplijeg dela 2023. godine prošle sedmice u delu Vojvodine i drugim delovima Srbije prekinuli su superćelijski oblaci, tačnije superćelijska oluja.

Vrućine
foto: Zorana Jevtić

Prošlog četvrtka je snažan grmljavinski sistem oko 19 sati ušao iz istočne Hrvatske, odnosno Slavonije na teritoriju Srbije i direktno se obrušio na severozapadni i centralni deo Bačke.

Ovaj grmljavinski sistem doneo je snažne superćelijske oluje na području Apatina, Sombora, Odžaka, Vrbasa, Kule i drugih mesta u ovom delu Bačke.

Oluje su bile praćene gradom, jakim gromovima i orkanskim vetrovima, pri čemu je pričinjena i materijalna šteta. Orkanski vetar obarao je i lomio stabla, rušio krovove, a velika šetata je i na poljoprivrednim i ratarskim kulturama.

U nastavku te večeri snažna superćelijska oluja premeštala se dalje na istok i prešla je preko centralnog dela Banata, pri čenu se obrušila na Bečej i Zrenjanin, a dalje i na šire područje Vršca, pre nego što u ovom trenutku nastavlja put preko zapada Rumunije.

Bonus video:

00:21

NIJE SAHARA, NEGO ZMAJEVO! Peščana oluja prekrila put, ne vidi se prst pred okom (VIDEO)

(Espreso/Kurir/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.