ZA VREME NJEGOVE VLADAVINE BEOGRAD JE POSTAO PRESTONICA SRBIJE: Umro je na DANAŠNJI DAN, znate li o kome je REČ?
Despot Stefan Lazarević, Foto: Wikipedia

značajan vladar

ZA VREME NJEGOVE VLADAVINE BEOGRAD JE POSTAO PRESTONICA SRBIJE: Umro je na DANAŠNJI DAN, znate li o kome je REČ?

Kao osmanski vazal, mladi Stefan je predvodio srpske pomoćne odrede u bitkama na Rovinama, kod Nikopolja i Angore

Objavljeno:

Najznačajniji srednjovekovni vladar za glavni grad Srbije despot Stefan Lazarević, za vreme čije vladavine je Beograd, po prvi put u istoriji postao prestonica, preminuo je na današnji dan 1427. godine.

Bio je sin kneza Lazara Hrebeljanovića i njegove supruge Milice, i u svoje vreme je važio za jednog od najboljih vitezova i vojskovođa, a njegova književna dela ga čine jednim od najvećih srpskih književnika u srednjem veku.

Kao osmanski vazal, mladi Stefan je predvodio srpske pomoćne odrede u bitkama na Rovinama, kod Nikopolja i Angore. Posle bitke kod Angore je od Vizantinaca u Carigradu dobio zvanje despota (1402.), a krajem 1403. ili početkom 1404. godine, stupio je u vazalne odnose i sa ugarskim kraljem Žigmundom od koga je dobio Mačvu, Beograd, Golubac i druge posede.

Bio je veliki pokrovitelj umetnosti i kulture pružajući podršku i utočište kako učenim ljudima iz Srbije, tako i izbeglicama iz okolnih zemalja koje su zauzele Osmanlije.

On je 29. januara 1412. objavio "Zakonik o rudnicima" sa posebnim delom kojim se uređuje život, u tada najvećem rudniku na Balkanu, Novom Brdu.

Dobio je i spomenik u Beogradu!

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću svečano je otkriven u aprilu 2021. godine na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana.

Despot Stefan Lazarević predstavljen je sa mačem u desnoj ruci, u levoj drži knjigu, a na grudima ima krst.

Despot je time dodatno pojačao razvoj rudarstva, koje je bilo glavna privredna grana tadašnje Srbije, tako da je krajem njegove vladavine Srbija bila jedan od najvećih proizvođača srebra u Evropi.

Pored toga, on je i sam bio pisac, a njegovo najznačajnije delo je "Slovo ljubve” koje se odlikuje renesansnim crtama.

U svojoj povelji Beogradu despot Stefan je napisao: Nađoh najkrasnije mesto od davnina, preveliki grad Beograd, koji je po slučaju razrušen i zapusteo. Sazdah njega i posvetih ga Presvetoj Bogorodici.

01:50

CRKVA U ŠUMADIJI PROPADA NAOČIGLED SVIH: Od velike BOGOMOLJE ostale su samo RUŠEVINE (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.