TUŽNA SLIKA SA VLASINE: Broj meštana se sa 6.000 spustio samo na 200, netaknuta priroda ipak NIJE DOVOLJNA ZA ŽIVOT
Vlasina, Foto: Printscreen/Youtube/Jovana Jovic

predeo izuzetnih odlika

TUŽNA SLIKA SA VLASINE: Broj meštana se sa 6.000 spustio samo na 200, netaknuta priroda ipak NIJE DOVOLJNA ZA ŽIVOT

Vlasina je predeo izuzetnih odlika, područje pod zaštitom države

Objavljeno:

Dom su pre dve godine pronašli na Vlasini gde žive u školskom stanu. Valentina Stevanović je samohrana majka sedmoro dece. Radi kao pomoćni radnik u školi.

"Snalazimo se, svaka pomoć je uvek naravno dobrodošla, Bože moj, ali životari se. Fali to nešto naravno uvek, ali kada pogledate decu, onda morate dalje", kaže Valentina Stevanović sa Vlasine.

Njen sin Mihailo kaže da im je lepo, da se igraju sa braćom i sestrama, ali da dolaze i druga deca.

1 / 2 Foto: Printscreen/RTS

Stevanovići su se iz Surdulice doselili na Vlasinu zbog prirode, posla, ali i da škola ne ostane bez đaka. Pohađa je trinaestoro dece, a pre pola veka ih je bilo skoro 2000.

"Sve je bilo puno, bili su nastavnici, tu smo završili školu , bila su i deca njihova, odrastanje. Sve je to otišlo, neko se vrati po malo", kaže Olivera Momčilović sa Vlasine.

Vlasini se uglavnom vraćaju penzioneri

Vlasini i njenim predelima se vraćaju uglavnom penzioneri. Žive od penzija i plodova prirode – pečurki, borovnica, malina, lekovitog bilja.

Vlasinsko jezero
Vlasinsko jezerofoto: Info Vranjske

"Ima ovde jedna ženica koja čuva dve tri krave i tamo ima još jedna sirotinja koja čuva desetinu ovaca, to je. Nekada je ovde bilo i preko sto hiljada grla i ovaca i konja i svega", kaže Dragi Kostadinović, predsednik MZ Vlasina.

Sa vlasinske visoravni mladi su odlazili u potrazi za poslom i egzistencijom. Ono što netaknuta priroda pruža, kažu, nije dovoljno za život.

"Da bi neko mogao da živi ovde mora da voli prirodu, mora da zna da je čuva, mora da zna da iskoristi sve ono što ona daje i da od toga napravi sebi i biznis i da od toga može da zaradi i da od toga imaju benefite i onaj ko radi i onaj za koga radi", kaže Biljana Nikolić, direktorka TO Surdulica.

Do 1965. godine Vlasina je bila opština, imala je 6.000 stanovnika, a sada tu živi oko 200 meštana.

Bonus video:

01:48

PRIRODA JE PRAVO MESTO ZA RAZVOJ DECE Dubaić: Obavljamo aktivnosti koje utiču na EDUKACIJU. Deca su danas udaljena od prirode

(Espreso / RTS / Danijela Manić Stojilković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.