U JEDNOM GRADU JE IZMERENA NAJVIŠA TEMPERATURA OD KAD SE VRŠE MERENJA U SRBIJI: Da li će OVO leto OBORITI MAKSIMUM?
Vrućina / ilustracija, Foto: Profimedia

BILO JE PAKLENO!

U JEDNOM GRADU JE IZMERENA NAJVIŠA TEMPERATURA OD KAD SE VRŠE MERENJA U SRBIJI: Da li će OVO leto OBORITI MAKSIMUM?

Temperaturni režim kao mera toplotnih uslova, na području Srbije je prvenstveno uslovljena Sunčevom radijacijom, geografskim položajem i reljefom

Objavljeno:

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda objavljeni su temperaturni ekstremi od kad postoje merenja do sada:

Najviša temperatura od + 44.9oC, izmerena je 24.07.2007. godine u Smederevskoj Palanci

Najniža temperatura od - 39.5oC, izmerena je 13.01.1985. godine u Karajukića Bunarima na Pešterskoj visoravni

Temperatura vazduha se meri na otvorenom prostoru na visini od 2 m iznad zemljine površine, i u naročitom meteorološkom zaklonu, koji termometre štiti od padavina i zračenja.

Temperaturni režim kao mera toplotnih uslova, na području Srbije je prvenstveno uslovljena Sunčevom radijacijom, geografskim položajem i reljefom. Takođe, u zavisnosti od reljefa i ekspozicija padina, svuda na području naše zemlje susrećemo odlike lokalne klime. Najveći deo teritorije Srbije pripada klimi umerenog pojasa. Jugozapadni deo Republike nalazi se na granici sredozemne suptropske i kontinentalne klime.

Beograđanin odmara tokom vrelog dana
Beograđanin odmara tokom vrelog danafoto: Zorana Jevtić

Najtopliji mesec je jul sa srednjom mesečnom temperaturom u intervalu od 11 do 22 stepena. Područja sa nadmorskom visinom do 300 m imaju srednju julsku temperaturu u intervalu od 20 do 22 stepena, kao i neka mesta u južnoj Srbiji čija je nadmorska visinaod 400 do 500 m. Iznad 1000 m nadmorske visine, srednja julska temperatura je u intervalu od 11 do 16 stepeni.

Najniže temperature u periodu 1961 – 1990. su registrovane u januaru i kreću se u intervalu od -35.6 (Sjenica) do -21 stepen (Beograd). Apsolutni maksimumi temperature u posmatranom periodu izmereni su u julu i kreću se u intervalu od 37.1 do 42.3 stepena, piše na sajtu RHMZ-a.

Bonus video:

02:14

GOREĆE ZEMLJA! OVE NEDELJE TEMPERATURA I DO 40 STEPENI: Meteorolog najavio ekstremne vrućine ali i KIŠU SA SAHARSKIM PESKOM

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.