MARKO ČUBRILO NAJAVLJUJE SUPEĆELIJSKE OLUJE: Stiže JAKO NEVREME, ovi delovi Srbije će BITI NAJUGROŽENIJI
Foto: Printcsreen / Facebook / Marko Čubrilo, Emilija Jovanović, Beta / Dragan Gojić

VREME U SRBIJI

MARKO ČUBRILO NAJAVLJUJE SUPEĆELIJSKE OLUJE: Stiže JAKO NEVREME, ovi delovi Srbije će BITI NAJUGROŽENIJI

To su znatno snažnije i dugotrajnije nepogode od onih na koje smo navikli

Objavljeno:

Povodom vrelog talasa koji je na snazi kako u velikom delu sveta, tako i u Srbiji gost jutarnjeg programa Kurir televizije bio je Marko Čubrilo, meteorolog.

Čubrilo tvrdi da iako su u Srbiji temperature nesporno visoke, ovo ipak nije najtoplije leto ikada, štaviše da je manje toplo u odnosu na prethodno, kao i da ekstremno visokih temeratura u Srbiji neće biti:

- Ovo leto je manje toplo u odnosnu na prošlo. Ekstremno visoke temperature iznad 40 i više stepeni neće biti kod nas, bar ne tamo gde se temperatura meri meteorološki korektno - rekao je Čubrilo.

Ipak, ono od čega preti opasnost jesu superćelijske oluje od kojih je nedavno jedna već pogodila sever zemlje, a njihovi naleti se mogu ponovo očekivati u skorije vreme:

- Kad bilo koja količina vlage dođe na ovako vrelu podlogu reakcija je burna i dobija se taj efekat superćelijskih oluja. To su znatno snažnije i dugotrajnije nepogode od onih na koje smo navikli. Ova koja je bila pre nekoliko dana je počela u Sloveniji, prešla je u Hrvatsku, zatim je zahvatila sever Srbije, ušla u Rumuniju i tek onda se raspala. Znači govorimo o sistemu koji je trajao bezmalo pola dana. To su superćelijske oluje - rekao je Čubrilo i dodao:

04:02

OPASNOST PO ZDRAVLJE: BEZ OVOGA NE IZLAZITE NAPOLJE! Kardilog preoručuje mere zaštite, hidratacije i ishrane tokom letnjih vrućina

- Oblačni sistemi se dižu jako visoko na preko 10 - 15 hiljada metara. Tu protivgradna odbrana ne može mnogo da uradi, jer su to strahovito moćni sistemi. Mogu i stotinu raketa biti ispaljene, ali efekat štete može biti samo umanjen, ne i sasvim poništen. Nažalost u sredu možemo imati još jednu situaciju koja može biti problematična, pogotovo na severu naše zemlje u Vojvodini, severnoj šumadiji i u okolini Beograda. Na pregrejanu podlogu biće jakih pljuskova kao i uslova za superćelijske oluje.

Bonus video:

04:02

OPASNOST PO ZDRAVLJE: BEZ OVOGA NE IZLAZITE NAPOLJE! Kardilog preoručuje mere zaštite, hidratacije i ishrane tokom letnjih vrućina

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.