SRBINA UBOLO OTROVNO STVORENJE U GRČKOJ: Ima 10 cm i IDE PO PLIĆAKU, "DOŠLO MI JE DA ODSEČEM NOGU"
More, Foto: Mallon Industries / Carte Blanche / Profimedia

užas

SRBINA UBOLO OTROVNO STVORENJE U GRČKOJ: Ima 10 cm i IDE PO PLIĆAKU, "DOŠLO MI JE DA ODSEČEM NOGU"

M.T. iz Srbije je bio žrtva napada ribe-zmaja u Sartiju u Grčkoj. Opisao je jezivo iskustvo, ali je prema njegovim rečima, najvažnija brza reakcija nakon uboda

Objavljeno:

Vreme je odmora, Srbi su tradicionalno najviše u Grčkoj, ali ove godine se pored porasta cena pojavio još jedan problem. On se zove "riba zmaj". Jedna devojčica iz Srbije je već bila žrtva uboda ove otrovne ribe, a sada je svoje bolno iskustvo opisao i M.T. iz Srbije kojeg je ova riba ubola u Sartiju.

"Izašao sam iz vode i bol je počela da bude toliko jaka, sećam se da sam se suzdržavao da vrištim od sramote, jer mi ne ide u glavu da nešto tako može da boli. Pogledao sam da li ima krvi, da li se vidi nešto, ali ničega nije bilo. Zapravo nikad u životu nisam osetio takav bol. Boli kao da mi neko kida, seče, lomi nogu na živo, ne u intervalima ili da pulsira nego konstanto boli. Sećam se da sam rekao ženi da moramo kod doktora.

grčka
foto: Aleksandar Mijatovic / Alamy / Alamy / Profimedia Slično

Tu sam se već uplašio dok sam izbezumljeno trčao do lekara, da ovo nije ni malo naivno. Već sam počeo da se tresem od bola i nisam mogao da stojim i počeo sam da kukam na sav glas. Srećom neki dečkić, Grk, bio tu, odvezao me do lekara koji nije bio tu ali ga je zvao na telefon i on mi je rekao da stavim nogu u što topliju vodu... Sećam se možda je malo i sramota al' eto, sećam se da sam kukao na sav glas, valjao sam se od bolova po vrelom asfaltu, malo je falilo da se onesvestim. Od bola sam se grizao i ujedao, osećao sam se nemoćno.

Da mi je bio neki nož ili mač pri ruci lakše bi mi bilo da mi neko odseče stopalo. Kada je doktor stigao sećam se da sam već bio paralizovan, nisam mogao da se pomerim, samo mi se mutilo u glavi. Savetovao je da odemo do mog apartmana i u kupatilu mi pustio vrelu vodu koja je sigurno imala 40 stepeni, para je išla. Opet agonija, vrela voda nimalo prijatno, al kako on kaže bolje i opekotine nego da ostane ovaj otrov u meni. Svi otrovi od riba zmajeva (dragonfish) su termobilni i na njih utiče nešto toplo, te se savetuje da se koristi vrela voda (40/50 stepeni), žar cigare, auspuh motora ili čak i vreo pesak.

Zavisi od veličine i same ribe i otrova i od čoveka do čoveka, mase, građe i mesta uboda koliko vremena treba za oporavak. Nadam se da ce proći samo, eto, mnogo loše i neprijatno iskustvo i prosto ne mogu da verujem da se meni ovo desilo od toliko hiljada ljudi svaki dan na plaži... Ponavljam, na gradskoj plaži u starom delu Sartija, u plićaku gde ima i male dece i dosta ljudi... Ne smem i da pomislim šta bi i kako bilo da dete od par meseci što trčkara po plićaku i pesku ili neko drugo nagazi na ovo", priča M.T.

Iz razgovora sa drugim ljudima je saznao da ova riba stoji mirno i čeka plen. Kada se čovek nabode, može da doživi jak bol, a neki čak izgube i mogućnost govora, infarkt, dok pojedinima krene i pena na usta.

riba, Dragana, Riba dragana
foto: Printscreen/youtube/ GIORGOS PARSALIDIS

Kakva je riba-zmaj?

Turisti iz Grčke ovih dana su zaboravili i na meduze i na ajkule – fokus je na ribi-zmaju (dragon fish), koju Grci zovu "drakena“, na engleskom ćete je naći pod imenom "weeverfish“, a poznata je i kao morski pauk. Navodno su ove ribe preplavile Olimpsku regiju, a ima ih i u drugim krajevima, i to u plićaku.

U pitanju je mala riba duga tek oko 10 cm, koja na prvom leđnom peraju ima oštre crne bodlje. Ne napada, ali ako je ugrozite, da ne kažemo zgazite – ubošće vas i kroz bodlje ispustiti otrov u vaše telo. To se prilično često dešava jer je praktično nevidljiva – krije se u pesku ili šljunku, a sličnih je boja, pa ju je teško primetiti čak i ako ste posebno pažljivi.

04:47

AKO IDETE NA MORE OVE STVARI MORATE DA ZNATE! Ružica Kralj upozorila na RETROGRADNI SATURN: Strogo pazite na ove 2 stvari

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.