OVDE SE I PACOVI ZGRAŽAVAJU: Đorđe podelio ŠOKANTAN snimak POPULARNE turističke DESTINACIJE i upozorio Srbe (VIDEO)
Đorđe Đerić, Foto: Printscreen/TikTok/me_derich

"nemojte da se zeznete da odete"

OVDE SE I PACOVI ZGRAŽAVAJU: Đorđe podelio ŠOKANTAN snimak POPULARNE turističke DESTINACIJE i upozorio Srbe (VIDEO)

Situacija je postala toliko ozbiljna da je ugrozila ljudsko zdravlje, a broj zapaljenih deponija doveo je do toga da se ovaj deo Kampanje proglasi “trouglom smrti”

Objavljeno:

Đorđe Đerić je otišao na put željen svega što turisti obično očekuju, ali umesto lepih znamenitosti i čari nove kulture sačekalo ga je neprijatno iznenađenje. Nekada raskošan italijanski grad postao je definicija urbane deponije.

Mladić iz Srbije toliko se zapanjio stanjem u kojem je zatekao Napulj da je na svom TikToku čitav snimak posvetio otpadu!

"Ovo je najprljaviji, najodvratniji, najsmrdljiviji grad u kome sam bio", rekao je Đorđe pa nastavio:

"Ovo je užas. Nemojte da se zeznete i da odete. Da počnemo, ulice su pune izmeta, kutija, otpadaka, ne možeš ni da zamisliš šta sve ima. Sunce je upeklo, pa se sve to zagrejalo i smrad koji se osećao konstantno me terao da povraćam, ali sam se nekako suzdržavao. Na ulicama je gomila likova koji prodaju stvari po ulicama, a sav taj otpad je pored njih. Ima i beskućnika koji s vremena na vreme nešto dobacuju", rekao je mladić.

Đorđe je dodao da je zbog količine smeća koja se oko njega nalazila i sam imao osećaj da je prljav i neprekidno je priželjkivao tuš kako bi nekako makar na trenutak neutralisao prljavštinu kojom je bio okružen.

Đorđe je ubrzo shvatio da nije svedok sporadičnog incidenta već sistemskog problema.

Napulj je zbog ove situacije dobio jako loš publicitet, a nije samo naš državljanin primetio problem sa smećem koji je stavio grad pred ovu prljavu opsadu. Situacija je toliko kritična da su o njoj čak snimani i filmovi!

Toliko loše da je čak i mafija zastala

Građani Napulja žive najgori mogući scenario usled problema oko upravljanja otpadom. Situacija koja traje preko 30 godina kulminirala je 1994. kada je grad proglasio vanrednu situaciju zbog količine smeća koja je trajala sve do 2008. godine.

Situacija je postala toliko ozbiljna da je ugrozila ljudsko zdravlje, a broj zapaljenih deponija doveo je do toga da se ovaj deo Kampanje proglasi “trouglom smrti”. Kako je objavio poznati žurnal Lanset u svom odeljku o onkologiji, područje “trougla smrti” koje se nalazi oko 25 kilometara od centra Napulja zabeležilo je rast slučajeva obolelih od kancera.

Politički aktivaista i ekolog Đakomo DeAlisa rekao je da je Napulj ušao u pravu krizu odlaganja otpada kada je mafijaška organizacija Kamora počela ilegalno da transportuje i odlaže toksičan otpad.

“Mafija je preuzela posao i počela da odlaže otpad u pećine, da ga meša sa tekstilom kako bi sprečila eksploziju a onda pali na nelegalnim deponijama. Posebno je opasno što su na ovaj način uklanjali visoko toksične materijale”, naglašava DeAlisa.

@me_derich

Najprljaviji grad koji sam posetio?

♬ Futurmastic - Dombresky

Primer Napulja je odlična lekcija i pravo upozorenje koje pokazuje kako loše upravljanje otpadom može da predstavlja opasnost ne samo za za turistički potencijal grada i ekonomiju pogođene zajednice već i za zdravlje ljudi. Napuljski scenario je jasno upozorenje – otpad se mora blagovremeno uklanjati jer primer ovog grada pokazuje da se čak i 40 godina nakon nastanka krize posledice i dalje osećaju.

Bonus video:

02:52

OVO SMEĆE PRAVE NEODGOVORNE FIRME Vesić prisustvovao uklanjanju divlje deponije na Čukarici POZVAO GRAĐANE DA PRIJAVLJUJU DEPONIJE

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.