VEST DANA, MALI LAV ĆE PRIMITI NAJSKUPLJI LEK U ŠTO KRAĆEM ROKU: Država će stati uz NJEGA!
Lav Teodorović, Foto: Instagram/Životzalava

NAJNOVIJE!

VEST DANA, MALI LAV ĆE PRIMITI NAJSKUPLJI LEK U ŠTO KRAĆEM ROKU: Država će stati uz NJEGA!

Mama Sonja, tata Saša, sestra Noa i mali Lav se zahvaljuju svim ljudima dobre volje i državi koji su stali uz njih, i koji će pomoći malom Lavu da pobedi

Objavljeno: 10:12h

Kako Telegraf.rs saznaje država će pomoći da mali Lav Teodorović, beba koja boluje od Spinalne mišićne atrofije (SMA), u što kraćem roku primi najskupji lek na svetu, Zolgensmu.

Kako je za Telegraf.rs rekla Lalova mama Sonja, jutros ju je zvala direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i rekla da će država učiniti sve da u najkraćem mogućem roku omoguće ovom malom borcu terapiju.

Mama Sonja, tata Saša, sestra Noa i mali Lav se zahvaljuju svim ljudima dobre volje i državi koji su stali uz njih, i koji će pomoći malom Lavu da pobedi.

Mali Lav iz Novog Sada ima samo 20 meseci. Kako je Telegraf.rs već pisao on najskuplji lek može da primi u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

Prof.dr Dimitrije Nikolić, profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu i načelnik neurološke dnevne bolnice na neurološkom odeljenju Univerzitetske dečje klinike Tiršova, objasnio je za naš portal ova zdravstvena ustanova je 5. oktobra prošle godine sertifikovana da može da daje ovu terapiju.

- Novartis je Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj sertifikovao da može da daje tu terapiju samo što ona mora da se plati. Nju RFZO nije stavio u grupu lekova, koju bi oni platili, nego moraju građani sami. Ali, naravno, tu postoje i druge stvari i određeni tretmani, pedijatrijska i neuropedijatrijska praćenja, koja će pretpostavljam ići na teret Fonda, jer su osiguranici RFZO i mogu da dobiju zdravstvenu uslugu kod nas na klinici bez ikakvih problema - objašnjava prof. Nikolić za Telegraf.rs.

Lav Teodorović
foto: Instagram/Životzalava

Ovaj lek može da se primi do druge godine i dok beba ima maksimum 13 kilograma, a Lav već sada ima skoro 12. Dakle, rok je jako kratak, možda samo dva meseca, a trenutno je na računu svega deset hiljada evra.

Lav je rođen iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće. Prvi problemi primećeni su na neonataloškom pregledu u drugom mesecu života u vidu mlitavosti.

- Odmah smo krenuli sa vežbama, i kod kuće, i u ordinaciji. Međutim, sve je išlo sporo. Nismo videli napredak. A vreme je prolazilo... Kad god bismo pitali lekare, oni bi nam rekli da mnogo beba ima tu mlitavost, odnosno hipotoniju, i da će biti bolje - priseća se Sonja.

Kako ima i starije dete, sedmogodišnju ćerkicu, Sonju je neprestano mučila sumnja. Videla je da nešto ne valja. Lav je sa devet meseci počeo da puzi, ali je to činio sporo, a sa 10 je usvojio sedenje ali nestabilno. Nije mogao ni da stane.

- Znala sam i kao majka, osećala sam. Bili smo uporni i odveli dete kod neurologa. Ali tad je već imao 15 meseci. Odmah je hospitalizovan i doktor je naložio genetičku analizu. Odmah je posumnjao na Spinalnu mišićnu atrofiju (SMA). Tako je i bilo. Stigao je pozitivan nalaz - priča majka, više i ne pokušavajući da ugasi bolne jecaje.

1 / 7 Foto: Instagram/Životzalava

Doktor ih je upozorio da je hitno, da Lav lek mora da primi što pre, jer je već veliki i vrlo brzo neće ni ispunjavati uslove.

Hajde da ga primi i mali Lav

Možemo da skupimo toliki novac za malo vremena.

Možemo, jer je naše malo - ovoj porodici ceo život.

Za Lava!

UPIŠI 1521 I POŠALJI SMS NA 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001671007-85

Uplatom na devizni račun: 160-6000001671742-14

IBAN: RS35160600000167174214

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

00:50

MAJKA MALOG BOŠKA PREKLINJE: Za najskuplji lek u Budimpešti nam je potrebno još 850.000 evra, ne bismo da propustimo ovu šansu!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.