4 MESTA U SRBIJI SU U LJUBIČASTOJ BOJI: Ostali gradovi u CRVENOM, obratite pažnju na MERE ZAŠTITE (FOTO)
Vrućina, Foto: Profimedia

pakao!

4 MESTA U SRBIJI SU U LJUBIČASTOJ BOJI: Ostali gradovi u CRVENOM, obratite pažnju na MERE ZAŠTITE (FOTO)

Cela Srbija se crveni na tabeli a to znači da je UV indeks vrlo visok, i opasan

Objavljeno: 08:14h

UV indeks danas je ekstremno visok i vrlo visok u celoj Srbiji. Najgore je na Kopaoniku, u Sjenici, Peći i Prištini gde je UV indeks u ljubičastoj zoni što znali da je ekstremno visok, odnosno veoma opasan.

Ostatak Srbije se crveni, što takođe, nije dobro jer je zračenje vrlo visoko.

UV indeksa ima 11. Do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast, od 8 do 10 vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona.

Tako će danas najveće zraćenje biti u Sjenici, na Kopaoniku, u Peći i Prizrenu gde će biti 10, a u ostatku Srbije 8 i 9. Sve u svemu, cela Srbija se crveni na tabeli a to znači da je UV indeks vrlo visok, i opasan.

Mere zaštite

S tim u vezi, potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova. Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi treba nositi kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa "UPF - ultraviolet protection factor" oznakom.

Nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

RHMZ
foto: Printscreen/RHMZ

Redovno treba proveravati kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.

Danas najvreliji dan u Srbiji

U Srbiji danas sunčano i vrelo. Posle podne povećanje oblačnosti, a pred kraj dana i tokom večeri u severnim, tokom noći i u centralnim i zapadnim predelima očekuje se pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, uz osveženje.

Biće uslova da ponegde bude i jačih grmljavinskih oluja sa gradom, naročito u Vojvodini. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar, krajem dana i tokom večeri u skretanju na pojačan severozapadni, prolazno na udare i jak.

Jutarnja temperatura od 16 do 24°C, maksimalna dnevna od 34°C u Bačkoj do 40°C na jugoistoku Srbije.

U Beogradu u četvrtak sunčano i vrelo. U toku večeri i noći biće uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom, uz osveženje, a na širem području grada i za kratkotrajne grmljavinske oluje.

Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar, krajem dana i tokom večeri u skretanju na pojačan severozapadni, prolazno na udare i jak. Jutarnja temperatura 24°C, maksimalna dnevna 38°C.

01:07

DANAS JE NAJTOPLIJI DAN, A DOLAZI NAM JOŠ PAKLNIJE VREME Ristić: Ovaj deo Srbije očekuju pljuskovi, NA ZLATIBORU TROPSKA NOĆ

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.