PROFESOR RISTIĆ UPOZORAVA SVE NA TOPLOTNI UDAR: Može da bude KOBNO, ako vam POZLI obavezno morate da URADITE OVO
Miljko Ristić, Foto: PRVA TV/PRINTSCREEN

DOKTOR OBJASNIO

PROFESOR RISTIĆ UPOZORAVA SVE NA TOPLOTNI UDAR: Može da bude KOBNO, ako vam POZLI obavezno morate da URADITE OVO

Toplotni udar je najozbiljnija posledica visokih temperatura

Objavljeno:

U Surčinu, Loznici, Smederevskoj Palanci, Kraljevu, Ćupriji, Kruševcu i Negotinu, danas će po biometeorološkoj prognozi Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" vreme biti veoma opasna pojava, a za razliku od ovih mesta koji će se crveneti, većina Srbije biće narandžasta što znači da je vreme opasno.

Veoma opasno vremenski uslovi, kako je objašnjeno, znači ozbiljnо оdstupаnjе mikrоklimаtsкih i аmbiјеntаlnih uslоvа оd оnih u zоni tеrmаlnоg kоmfоrа, a štо prеdstаvljа pоvеćаnu vеrоvаtnоću zа nаstupаnjе tеžih mаnifеstаciја tоplоtnоg strеsа, pоput tоplоtnоg оsipа, tоplоtnоg еdеmа, tоplоtnе sinkоpе, tоplоtnih grčеvа, tоplоtnоg iscrpljеnjа i tоplоtnоg udаrа.

Toplotni udar je najozbiljnija posledica visokih temperatura, on može biti i koban, a naš čuveni kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić objašnjava da njega karakteriše sniženje krvnog pritiska, zbog čega automatski mozak nema dovoljno krvi.

Velika Britanija, Vrućina, Leto, Toplotni talas
foto: Profimedia

- U zavisnosti od vremenskih uslova, odnosno temperatura naš organizam reaguje širenjem ili sužavanjem krvnih sudova. Pri visokim temperaturama, krvni sudovi se jako šire, dolazi do pojačanog znojenja, i onda često krvni pritisak padne na granice koje su niže od normalnih. Toplotni udar se, upravo, karakteriše sniženjem pritiska. Automatski mozak nema dovoljno krvi, javlja se jedna vrsta nesvestice, omaglice, pacijent oseća da je nemoćan, malaksao, slab, ima ubrzan puls. To se često dešava u velikim gradovima, u centralnim regionima, gde je temperatura veća jer se zagrevaju zidovi i asfalt. Bilo ko da oseti ove simptome, treba da sedne u obližnji restoran ili na klupu, da se osveže sladoleom, ili hladnim osvežavajućim napitkom - kaže prof. dr Ristić.

Ukoliko osoba padne u nesvest, najpre je treba postaviti u ležeći položaj, na leđa, i da joj se podignu noge.

- Padanje u nesvest je posledica sniženja krvnog pritiska i nedovoljne vaskularizacije mozga. Podizanjem nogu, povećava se količina krvi koja je usmerena prema centralnom nervnom sistemu, to jest mozgu. Potrebno je i ako se taj pacijent povrati, da mu se da izvesna količinu tečnosti, odnosno voda, i da se odvede u ambulantu da mu joj se uradi EKG i videti tačno o čemu se radi - savetuje prof. dr Ristić.

Vrućina
foto: Batut.org.rs

Profesor kaže da na vreme ne možemo da utičemo ali možemo da izbegavamo izlazak u spoljnu sredinu kada su visoke temperature, eventualno se kretati po hladovini, i da budemo adekvatno obučeni, odnosno laganije nego što je uobičajeno.

- Najbolje je da dane toplotno talasa provodmo u kući, uz klimu, tačnije u rashlađenom prostoru, ili u brdima ili na planinama. Pacijenti koji uzimaju kadriovaskularnu terapiju, to treba da čine redovno, eventualno d je smanje ili povećaju, uz konsultaciju sa lekarom. Na primer, neko ko ima visok pritisak, pošto se krvni sudovi na visokoj temperaturi šire a smanjuje krvni pritisak, možda bi trebalo da smanji dozu lekova - objašnjava prof. dr Ristić.

"Batutove" izdao mere prevencije za građane u mestima koji su u crvenoj zoni, odnosno u mestima gde je vreme veoma opasno. To su:

- Čеstо mеnjаnjе čistе i suvе оdеćе, trеbаlо bi primеnjivаti, kаkо kао prеvеntivnu mеru, tаkо i u slučајu vеć diјаgnоstikоvаnоg tоplоtnоg оsipа.

- Smаnjеnjе intеnzitеtа fizičkе аktivnоsti ili skrаćеnjе vrеmеnа izlоžеnоsti dејstvu pоvišеnе аmbiјеntаlnе tеmpеrаturе;

Velika Britanija, Vrućina, Leto, Toplotni talas
foto: Profimedia

- Rеdоvni unоs tеčnоsti (1 čаšа vоdе/20 min) u ustаljеnоm ritmu, bеz оbzirа nа еvеntuаlnо оdsustvо оsеćаја žеđi.

- Pојаvа tоplоtnih еdеmа gоrnjih i dоnjih еkstrеmitеtа prеvеnirа sе rеgulаrnо оbаvljеnоm аklimаtizаciјоm nа uslоvе pоvišеnе spоljnе tеmpеrаturе vаzduhа.

- Dо оpоrаvка dоlаzi nаkоn bоrаvkа u hlаdniјеm оkružеnju u trајаnju оd 1 - 2 dаnа.

- Nа svаku pојаvu kоnfuznоsti, nеsvеsticе, izrаzitо tоplе i suvе kоžе pоtrаžiti hitnu lеkаrsкu pоmоć.

03:49

KAKVU ISHRANU MORATE DA VODITE TOKOM OVIH PAKLENIH VRUĆINA? Nutricionstkinja otkrila: Osim vode morate i ovo da uzmete u obzir

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.