DA LI STE PRIMETILI DA JE NEBO NAD SRBIJOM ZAMUĆENO? Evo zašto je to tako, pojave iz Kanade i Afrike su STIGLE
Zamućeno nebo nad Srbijom, Foto: Profimedia

NIJE NAIVNO

DA LI STE PRIMETILI DA JE NEBO NAD SRBIJOM ZAMUĆENO? Evo zašto je to tako, pojave iz Kanade i Afrike su STIGLE

U Srbiji će danas biti sunčano i još toplije, uz temperature od 35 do 39°C, u Beogradu do 37°C.

Objavljeno:

U Srbiji protiče drugi toplotni talas ovog leta, koji je znatno duži i intenzivniji od prethodnog. Toplotni talas potrajaće sa manjim zahlađenjem i narednih 7 dana.

Trenutni toplotni talas posledica je prostiranja izraženog termičkog grebena sa jugozapada, a u sklopu njega stiže i vrela vazdušna masa porekom sa severa Afrike gde se i nalazi jezgore vrelog vazduha, uključujući i deo zapadnog Mediterana i Španije.

Osim vrele vazdušne mase koja do našeg područja stiže u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja, danas i u četvrtak će do Srbiji stići i čestice pustinjskog peska iz Sahare. Ova pojava iako retka, nije neuobičajena, ali je retka za ovo doba godine. Pošto je reč o vrelom i suvoj vazdušnoj masi, pesak će stizati u suvoj masi, a vedro i plavo nebo biće zamućeno, naročito fascinatna biće izlasi i zalasci sunca.

Osim peska, još jedna pojava stigla je do našeg dela Evrope, ali i do Srbije. U Kanadi već dva meseca besne katastrofalni šumski požari, koji su progutali i do 2 miliona hektara šume. Reč je o šumama četinara, koji prekiravaju najveći deo Kanade. Ogromne količine čestica dima podigle su se visoko u atmosferu i visinskim strujama kretala ka različitim delovima sveta. Tako je pre mesec dana dim stigao i do Istočne obale Amerike i na jedan dan potpuno prekrio Njujork, a slike kao iz nekih naučnofantastičnih filmova obišle su svet, jer je ceo Njujork bio obojen narandžastom bojom. Potom su čestice dima nošene zapadnim visinskim strujama stigle do severozapada Evrope, pre svega do Britanskih ostva. Prethodnih dana nad Srbijom i našim predelima Evrope preovladavalo je severozapadno strujanje, pa su čestice dima stigle i do Srbije. Atmosfera je juče bila zamućena, pa je plavo vedro nebo poprimilo karakteristike zamućenosti, a zalazak sunca bio je fantastičan, jer je sunce izgledalo kao užarena narandžasta kugla. Inače, čestice dima, kao i peska nalaze se visoko u atmoasferi, na nekih 5-6 kilometara, pa i više.

U Srbiji će danas biti sunčano i još toplije, uz temperature od 35 do 39°C, u Beogradu do 37°C.

Najvrelije biće u četvrtak. Očekuje se sunčano i vrelo. Jutarnja temperatura biće od 16°C na jugu do 24°C u Beogradu i i u delovima Vojvodine, a maksimalna dnevna biće od 34°C u Bačkoj do 40°C na jugoistoku Srbije, a najtoplji bi bili Niš i Ćuprija, dok se u Beogradu očekuje do 38°C.

Kasnije posle podne do severozapada, a tokom večeri i noći i do centralnih i zapadnih predela Srbije očekuje se prodor hladnog fronta, uz osveženje sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a jugozapadni vetar biće u skretanju na jak severozapadni, tako da će severozapadno strujanje doneti svežiju vazdušnu masu, ali i očistiti atmosferu od čestica pustinjskog peska.

Ponegde se očekuju i jače grmljavinske oluje sa gradom, naročito u delovima Vojvodione.

U petak će biti ugodnije za 5 do 7 stepeni, a od vikenda se ponovo očekuje veoma toplo, pa će u nedelju i početkom sledeće sedmice temperature biti preko 35°C, ponegde i do 38°C, a očekuje se i sunčano.

Bonus video: KAKVU ISHRANU MORATE DA VODITE TOKOM OVIH PAKLENIH VRUĆINA? Nutricionstkinja otkrila: Osim vode morate i ovo da uzmete u obzir​​​​​​​

03:49

KAKVU ISHRANU MORATE DA VODITE TOKOM OVIH PAKLENIH VRUĆINA? Nutricionstkinja otkrila: Osim vode morate i ovo da uzmete u obzir

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.