PAKLENE TEMPERATURE TOKOM OVOG TOPLOTNOG TALASA! U 2 navrata će biti 40 STEPENI, a onda nam stiže OSVEŽENJE
Vrućine, Foto: Nebojša Mandić

spremite se

PAKLENE TEMPERATURE TOKOM OVOG TOPLOTNOG TALASA! U 2 navrata će biti 40 STEPENI, a onda nam stiže OSVEŽENJE

Nakon vrelih dana očekuju se i veoma tople noći

Objavljeno: 22:25h

Drugi toplotni talas protiče u znaku veoma toplo vremena, a već su zabeležene temperature i preko 35°C. Još vrelije biće u naredna dva dana.

Preko našeg područja prostire se veoma izražen termički greben. U sklopu njega pristiže vrela vazdušna masa sa jugozapada preko Mediterana, a poreklom sa severa Afrike.

U Srbiji u sredu sunčano i još toplije. Maksimalna temperatura biće od 35 do 39°C, u Beogradu do 37°C.

Najvreliji dan biće četvrtak, a uz sunčano vreme maksimalna temperatura biće od 35 do 40°C, u Beogradu do 38°C. Najveća verovatnoća da temperatura dostigne 40°C je u Nišu i u Ćupriji.

Nakon vrelih dana očekuju se i veoma tople noći, pri čemu će na severu Srbije i u Beogradu one biti i tropske, s obziron na to da ni minimalne temperature se neće spuštati ispod 20°C.

Vrućina
Vrućinafoto: Aleksandra Čolić

Ekstremno toplo i vedro vreme biće praćeno i vrlo visokim vrednostima UV zračenja, pa u periodu od 10 do 16 časova ne treba da se izlaže suncu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite. Postoji i velika opasnost od toplotnog udara i sunčanice, zbog čega je neophodna ogromna opreznost.

Veliki oprez preporučuje se i u saobraćaju. Uled korišćenja rashladnih sistema, razlika unutar vozila i spoljne sredine ne bi trebala biti ogromna, jer takva razlika može veoma nepovoljno da deluje po organizam.

U četvrtak će doći i do narušavanja termičkog grebena i pada vazdušnog pitiska, pa će doći i do destabilizacije atmosfere.

Već kasnije posle podne u delovima severne i centralne Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, uz mogućnost i jakih grmljavinskih oluja i nepogoda, uz grad.

Znatno intenzivnije grmljavinske oluje i nepogode, uz obilnije pljuskove očekuju se u delovima Vojvodine u noći ka petku.

Dolazak hladnije vazdušne mase iznad vrele podloge može da dovede do toga da atmosfera veoma burno odreaguje i da stvori moćne i snažne, pa i superćelijske oluje.

Inače, u noći ka petku i tokom petka preko Srbije će se premeštati i oslabljeni hladni front, koji će doneti pad temperature vazduha za 5 do 7 stepeni, a i dalje vrelo biće na jugu i jugoistoku.

Maksimalna temperatura biće u većem delu Srbije od 30 do 34°C, u Beogradu do 32°C, a na jugu i jugoistoku Srbije lokalno i do 38°C.

Toplo vreme u Beogradu
Toplo vreme u Beogradufoto: Tamara Trajković

U petak se još ponegde očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a duvaće i pojačan severozapadni.

Iako će doći do pada temperature, to neće dobesti do prekida toplotnog talasa, jer temperature neće opasti ispod 30°C, a talas će se ponovo intenzivirati tokom vikenda.

U Srbiji za vikend sunčano i ponovo vrelo, uz temperature drugog dana vikenda u većini predela preko 35°C, a u ponedeljak ponovo lokalno i do 40°C.

Inače, vrelo i tropski toplo vreme nastaviće se i tokom veće dela druge polovine jula, uz temperature iznad proseka za najtopliji deo godine.

Prema trenutnim prognozama značajnijeg zahlađenja nema na vidiku.

Bonus video:

05:11

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.