"BROJ SUICIDA JE VEĆI KADA SU VISOKE TEMPERATURE": Dr Stašević i meteorolog Sovilj otkrili kako VRUĆINE utiču
Ivana Stašević Karličić, Foto: TV PINK PRINTSCREEN

OBRATITE PAŽNJU!

"BROJ SUICIDA JE VEĆI KADA SU VISOKE TEMPERATURE": Dr Stašević i meteorolog Sovilj otkrili kako VRUĆINE utiču

Dr Ivana Stašević Karličić govoreći o tome kako vreme utiče na nas rekla je da je potrebno istaći da je čovek jako adaptibilno biće

Objavljeno: 11:45h

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je da ulazimo u najtopliji deo leta i da je za narednih desetak dana izdato upozorenje na izuzetno visoke temperature na području naše zemlje.

Sovilj je rekao da su današnje maksimalne temperature u Srbiji do 36 stepeni.

- Međutim, u ovoj sedmici najtopliji dani će biti u sredu i četvrtak. U sredu će biti od 35 do 38, dok u četvrtak očekujemo i do 40 stepeni, zbog čega će na snazi biti najviši, crveni stepen upozorenja - naveo je Sovilj za Novo jutro TV Pink.

Slobodan Sovilj
Slobodan Soviljfoto: TV PINK PRINTSCREEN

Sovilj je najavio da nas u petak i subotu očekuje manji pad temperature, pet do osam stepeni, koji će biti najizraženiji u severnim krajevima naše zemlje.

- Međutim, u nedelju i početkom naredne sedmice ponovo imamo povratak vrednosti od 35 do 40 stepeni. Veoma toplo vreme bi se zadržalo do oko 20. jula, onda bi u poslednjoj dekadi meseca imali malo primerenije temperature - kazao je Sovilj.

On je rekao da će u narednom periodu imati suvlje i stabilnije vreme.

- Sporadičnih pljuskova će biti u našoj zemlji na području Vojvodine - rekao je Sovilj i dodao da je izdato upozorenje za četvrtak na petak, na moguće pljuskove, jak vetar i grad.

Dr Ivana Stašević Karličić govoreći o tome kako vreme utiče na nas rekla je da je potrebno istaći da je čovek jako adaptibilno biće.

- Zbog toga smo tako dugo opstali kroz evoliciju. Kada bi spoljašnje atmosferske prilike tako dramatično delovale na nas, na naše zdravlje, mi ne bismo preživeli kao vrsta. Međutim, to ne znači da temperature nemaju uticaja. Naprotiv, čak i kod zdravih ljudi, ovako visoke temperature izazivaju poremećaj spavanja. Često loše spavamo jer nam je prevruće, a to može da generiše anksioznost - kazala je Stašević Karličić.

dr Stašević
dr Staševićfoto: TV PINK PRINTSCREEN

Ona je navela da je broj suicida nešto veći kada su visoke temperature i dodala da sve ovo utiče i na koncentraciju, te dolazi i do većeg broja saobraćajnih akcidenata.

Bonus video:

02:58

DANI SVE TOPLIJI, A U PETAK MAKSIMALNE VRUĆINE?! Meteorolog: Nakon tropske nedelje sledi NAGLI OBRT! Oluje pa azurski anticiklon?

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.