AKO IDETE U GRČKU KOLIMA, NEOPHODNO JE DA ZNATE GDE "OPERIŠU" LOPOVI: Dajana nam je otkrila SAVETE ZLATA VREDNE!
Dajana Šobot Petić, Foto: printscreen/instagram/doktor za osiguranje, EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI

AKO IDETE U GRČKU KOLIMA, NEOPHODNO JE DA ZNATE GDE "OPERIŠU" LOPOVI: Dajana nam je otkrila SAVETE ZLATA VREDNE!

Sve što treba da znate o kasko osiguranju i zaštiti ličnih stvari na putovanjima

Objavljeno:

Objave o ukradenim automobilima u Grčkoj, danima unazad uznemiravaju sve one koji se spremaju za put u Grčku sa porodicom. Posebno ih uznemirava činjenica da ni nakon prijave policiji, često problem ne bude rešen, pa tako bez stvari, sa decom, moraju da se snalaze za prevoz do kuće.

Kako bismo vam rešili nedoumice oko osiguranja, kontaktirali smo eksperta za osiguranja, Dajana Šobot Petić koja nam je objasnila kako možete da se zaštitite od krađa u inostranstvu, ali i kako funkcioniše kasko osiguranje, za koje se vozači sve češće opredeljuju.

- Praksa je pokazala da oni koji obijaju auta to najčešće rade na velikim parkinzima hotela, ogromnih tržnih centara, na parkinzima diskoteka koje su izdvojene na plaži. A dobar primer za to je i Zrće u Hrvatskoj koji ima veliki parking i često baš tu prave štetu na kolima. Ako se uzme kasko osiguranje, za slučaj krađe vozila, osiguranje pokriva sumu koliko auto vredi. Da bi krađa bila plativa, odnosno, da bi osiguranje pokrilo štetu svom oštećenom, obavezno je da slučaj krađe bude prijavljen policiji, počinje razgovor Dajana.

Dajana Petić Šobot
foto: Privatna arhiva

Kupiti polisu za osiguranje vozila od krađe, ne znači osigurati i prtljag koji se u istom nalazi. Zato stručnjak upozorava na potpunu proveru svega što dato osiguranje pokriva.

- Međutim, kasno polisa za krađu ne osigurava i stvari koje se nalaze u automobilu. Da bi se osugurali i stvari koje su u auto, radi se doplata preko polise putnog zdravstvenog osiguranja. I krađa prtljaga se prijavljuje policiji i sa izveštajem iz policije, kad se vratite u Srbiju osiguravajuće društvo isplaćuje štetu do 300 evra. Recimo, fotoaparat i laptop ne spadaju u prtljag, već se to definiše kao pokretna imovina.

Stručnjak za osiguranja Dajana Šobot Petić, dala je i neke korisne instrukcije za sve koji pored osiguranja žele dodatno da se zaštite, ali je skrenula pažnju i na značaj dobrog izbora mesta za parkiranje, jer vas i to može zaštititi.

- Ako hoćemo najbolje da se osiguramo, dobro je da auto bude parkiran isključivo na parking mestu hotela, zato što postoji građanska odgovornost i na osnovu građanske odgovornosti, od momenta kada je na parceli hotela, počinje i obaveza hotela. Tada je hotel odgovoran za auto, prtljag, ali i pokretnu tehniku. Obavezno se i tada prijavljuje policiji, ulazi se u proces naplate štete. U ovom slučaju je sve na hotelu, oni plaćaju osiguranje za sve goste hotela preko svog osiguravajućeg društva, te preko njih mogu i naplatiti štetu, ali mogu i svojom pravnom službom pomoći policiji da se auto što pre nađe.

Dajana je u više navrata naglasila koliko je važno slučaj prijaviti policiji, jer se bez policije ništa ne može. Po zakonu, osiguravajuće društvo nema pravo da isplati štetu bez zapisnika iz policije.

- Ukoliko je ukradeno vozilo bilo parkirano na parkingu hotela, dužni su i da nam obezbede zamensko vozilo u klasi auta koji smo vozili. Kad je kasko polisa u pitanju mnogo je važno da ljudi uplaćuju osiguranje sa rizikom od krađe. Važno je imati ceo paket koji uključuje krađu automobila kako bi šteta mogla da se naplati, kaže Dajana i dodaje savet:

- Jedna od najvećih i najboljih zaštita je osigurati dokumenta, što znači da uvek uz sebe imamo PDF verziju, u slučaju da nam u autu koji je ukraden ostane i torba. Na taj način ćemo lakše dokazati da je auto koji je ukraden zaista naš, pa će samim tim i proces ići brže, zaključila je Dajana Šobot Petić

Na osnovu prijava koje su dobijane godina unazad od turista u Grčkoj, na sajtu "Grčka info"; navedena su mesta na kojima su se obijanja kola dešavala, što ne znači da će se i vama desiti na istom mestu, ali vam svakako može biti dobar podsetnik da budete obazrivi.

Prema dosadašnjim iskustvima lopovi najčešće "operišu":

- na parkinzima velikih super marketa i tržnih centara (IKEA, Lidl, Jumbo, One Salonica...)

- na otvorenim parkinzima u Solunu, kod Bele Kule, u okolini trga Aristotelis

- na parkingu Aquaparka Waterland u Solunu

- na parkinzima nekih plaža Halkidikija (Orange, Tigania, Golden beach Paliouri, Ark beach Sarti)

04:06

UKOLIKO PLANIRATE LETOVANJE U GRČKU! Ovo su nove cene, pogledajte koliko sada košta GIROS I KAFA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.