RHMZ IZDAO UPOZORENJE NA VISOKE TEMPERATURE: Na snazi je ovaj METEOALARM, a sutra još VEĆI PAKAO
Foto: Profimedia

vreme u srbiji

RHMZ IZDAO UPOZORENJE NA VISOKE TEMPERATURE: Na snazi je ovaj METEOALARM, a sutra još VEĆI PAKAO

Prema vremenskoj prognozi temperatura će u petak biti u kratkotrajnom padu za 5 do 8 stepeni, a od subote ponovo toplije, pa se od nedelje očekuje povratak maksimalnih temperatura od 35 do 40 stepeni

Objavljeno:

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će tokom druge dekade jula u Srbiji biti veoma toplo.

Danas maksimalna temperatura do 36, dok će u sredu i četvrtak biti još toplije, lokalno i do 40 stepeni Celzijusa. Narandžasti meteo alarm, koji označava opasno vreme, danas je na snazi u Sremu, Beogradu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Prema vremenskoj prognozi temperatura će u petak biti u kratkotrajnom padu za 5 do 8 stepeni, a od subote ponovo toplije, pa se od nedelje očekuje povratak maksimalnih temperatura od 35 do 40 stepeni.

23 stepena već u 6 sati

Velika Britanija, Vrućina, Leto, Toplotni talas
foto: Profimedia

Prema merenjima RHMZ jutros u šest sati najtoplije je bilo u Beogradu gde je izmereno 23 stepena. Iznad 20 stepeni izmereno je i na Paliću (22), u Zrenjaninu i Negotinu 21 stepen, dok je u Novom Sadu, B.Karlovcima i Kikindi bilo 20 stepeni.

U velikim gradovima očekuju se i tropske noći sa minimalnim temperaturama iznad 20 stepeni Celzijusa.

Tokom druge dekade jula u Beogradu će biti veoma toplo. Danas maksimalna temperatura do 35 stepeni, dok će u sredu i četvrtak biti još toplije - od 36 do 38 stepeni Celzijusa.

Temperatura će u petak biti u kratkotrajnom padu za 5 do 7 stepeni, a od subote ponovo toplije, pa se od nedelje očekuje povratak maksimalnih temperatura preko 35 stepeni Celzijusa.

Na području grada očekuju se i tropske noći sa minimalnim temperaturama od 22 do 24 stepena.

Vrućina, Toplota, Beograd, Podne, Topli dani u Beogradu, Rashlađivanje, Toplotni udar, Kafić, Leto
foto: Aleksandra Čolić

Visok UV indeks zračenja

Prema najnovijoj prognozi RHMZ u mnogim mestima u Srbiji očekuje se visok stepen UV zračenja u naredna dva dana. U "crvenom", sa indeksom od 8 do 10 biće većina gradova, što je vrlo visoka vrednost. Najveća vrednost biće u Sjenici (10).

Prema vremenskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti sunčano i toplo, duvaće slab i umeren vetar, severni i severozapadni. Najniža temperatura od 12 do 18, najviša dnevna od 28 do 32 stepena Celzijusa.

Predsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije prof.dr Danica Tiodorović kaže za "Blic" da treba biti oprezan i ne izlagati se suncu bez zaštite kada je visok UV indeks na snazi.

- Kada imamo oznaku da je visok UV indeks zaštita je obavezna. To se posebno odnosi na decu, osobe svetle puti kao i one koji imaju veliki broj mladeža. Zaštitni faktor se određuje po tipu kože, pa je tako za decu i za one svetle puti obavezno da koriste najjaču zaštitu. Neophodno je znati da čak i ranim časovima dana UV indeks je veoma visok, zato na suncu ne treba biti previše dugo. Uvek savetujem fotoprotektivne kreme sa zaštitnim faktorom 50 - kaže profesorka Tiodorović.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.