400 radnica napravile haos u fabrici: U FORI TEKSTILU NASTALA POBUNA ZBOG PREKOVREMENOG RADA!
Foto: Printskrin / Jutjub

SVAKA ČAST!

400 radnica napravile haos u fabrici: U FORI TEKSTILU NASTALA POBUNA ZBOG PREKOVREMENOG RADA!

U fabrici Fori tekstil u Kragujevcu došlo je do pobune oko četiri stotine radnica
Objavljeno: 11:21h

Prema navodima koje u svom saopštenju iznosi Savez samostalnih sindikata iz Kragujevca, radnice ove firme su u ponedeljak i pored naredbi rukovodstva odbile da rade prekovremeno.

Ovaj čin odbijanja poslušnosti poslodavcu radnice su izvele u vidu kolektivne solidarne akcije u kojoj su učestvovale obe smene i to tako što su radnice iz druge smene došle u fabriku četiri sata pre početka svog radnog vremena.

Iako inače rade u smenama po dvanaest sati, radnice prve smene su u ponedeljak radile od šest do četrnaest časova, kada su se pomerile sa svojih radnih mesta koja su onda preuzele radnice druge smene. One su, zatim, svoj rad nastavile do dvadeset dva časa. Ovim su zaposlene u firmi Fori tekstil poslale poruku da ne pristaju na radno vreme koje je duže od osmočasovnog.

Kako saznajemo od jedne od radnica, pretnje otkazima su započele odmah nakon ove protestne akcije ali su se intezivirale danas nakon što je ekipa RTS-a došla da snimi prilog o dešavanjima u fabrici.

U izjavi za Mašinu, jedna od radnica je rekla da je rukovodstvo pozvalo predstavnice zaposlenih na pregovore, međutim taj poziv je odbijen pošto radnice nisu želele da dozvole razdvajanje i rušenje kolektivnog otpora.

Jugoslav Ristić iz SSS Kragujevac nam je rekao da su oni u „stalnom u kontaktu i saradnji sa radnicama, i u savetodavnom smislu, ali i planiramo da organizujemo protest, ukoliko će biti potrebno, zajedno sa članovima njihovih porodica.“

Osim toga on nam je potvrdio navode o pretnjama otkazima i rekao da iz menadžmenta preduzeća „prete i pojedincima za koje znaju da vode te proteste, tako da nije nimalo prijatna situacija.“

ŽENU NASRED ULICE U BEOGRADU NAPALA DVA MUŠKARCA! Reakcija policajaca bila je SRAMOTNA! (VIDEO)

Problem s dvanaestočasovnim radnim vremenom nije jedini s kojim se radnice ove firme suočavaju. Iz saopštenja sindikata saznajemo i da je intezitet rada takav da dolazi do onesvešćivanja preumornih radnica. Nadalje, da se dešava neplaćanje noćnog rada, preraspodela radnog vremena u kojoj se gubi njihov prekovremeni rad kako ne bi bio plaćen, kao i telefonski pozivi kojima ih obaveštavaju kada treba da dođu da rade. Osim toga radnice su sindikatu prenele da su suočene i sa mobingom u vidu povišenog tona kojim se rukovodstvo često obraća ovim radnicama, kao i gađanja jedne žene radnim predmetom.

Iz Samostalnog sindikatu su rekli i da „Ove radnice, bez obzira na prekovremeni rad, i noćni rad, imaju platu u visini minimalne zarade u kojoj je sadržan i topli obrok, što je naravno, nezakonito.“ Dok su proverom same radnice utvrdile da neke od njih nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje.

Fabrika Fori tekstil u Kragujevcu pripada slovenačkoj Fori – grupi u kojoj posluje više preduzeća. Fabrika u Kragujevcu je nekadašnja Zastava tapacirnica koja je privatizovana 2006. godine, a u kojoj se kao i pre privatizacije proizvode delovi enterijera i konfekcije za automobile.

Iako o ovakvo drastičnim kršenjima radnih prava i ugrožavanja bezbednosti radnica i radnika u medijima možemo čuti samo sporadično, primeri kao što su Geox, Jura ili Drekselmajer pokazuju da takvi radni uslovi nisu retkost. Sve ove fabrike posluju u automobilskoj indutriji što je po svemu sudeći sektor u kojem radna prava ne znače mnogo i gde je dozvoljeno kršenje čak i kranje liberalizovanih zakona.

(Espreso.co.rs / Mašina.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.