SITUACIJA SA POŽARIMA JE OVE GODINA DRUGAČIJA PO JEDNOJ NETIPIČNOJ POJAVI! IZ MUP-a uputili VAŽAN APEL
Vatrogasci, Foto: MUP

APEL

SITUACIJA SA POŽARIMA JE OVE GODINA DRUGAČIJA PO JEDNOJ NETIPIČNOJ POJAVI! IZ MUP-a uputili VAŽAN APEL

Dovoljna je i manja nepažnja da dođe do velike materijalne štete i ljudskih žrtava

Objavljeno:

Luka Čaušić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a kaže za RTS da je situacija nešto drugačija nego prošle godine kada je o požarima na otvorenom reč, zbog netipično velikog broja padavina u junu. Međutim, upozorava da sada ulazimo u vrlo suv period i da je dovoljna i manja nepažnja da dođe do ljudskih žrtava ili velike materijalne štete.

Najavljene su visoke temperature koje pogoduju širenju požara i vatre. Zato i ove godine stiže apel iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice da građani ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom, jer tako dovode u opasnost sebe i druge ljude, ali i ekosistem.

Luka Čaušić
Luka Čaušićfoto: MUP

"Ove godine je situacija nešto drugačija u odnosu na prošlu godinu kada su u pitanju požari na otvorenom, jer smo imali netipično veliki broj padavina u junu. Međutim, sada izlazimo iz tog vlažnog perioda i ulazimo u jedan vrlo suv period, kada će se kroz nekoliko dana stvoriti uslovi za mogućnosti požara na otvorenom", rekao je za Dnevnik RTS-a Luka Čaušić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Prošle godine vatrogasci su gasili više od 31.000 požara, od kojih je više od polovine bilo na otvorenom. U požarima je poginulo šest i povređeno 25 osoba.

Od početka godine do danas, ističe Čaušić, broj požara na građevinskim objektima i na otvorenom manji je za 36,75 odsto, a žrtava za 20 odsto.

"Međutim, dovoljna je i manja nepažnja da dođe do velike materijalne štete i ljudskih žrtava. Zato smo mi apelovali, i apelujemo na naše građane da povedu računa kada su u pitanju požari na otvorenom i da poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara, da ne prilaze otvorenim plamenom 200 metara od šume, da u šumi ne pale vatru osim na striktno određenim mestima uz pridržavanje svih protivpožarnih mera. Takođe, zakon propisuje zabranu paljenja useva, smeća i niskog rastinja", upozorava Čaušić.

Kazne za fizička lica su 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara.

Bonus video:

00:08

Vatra guta automobil u Masarikovoj

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.