"PLATE PUT 2.000 EVRA, A U KOFERU NARESCI": Vodič RAZOTKRIO paradajz turiste, evo zašto PEKU PAPRIKE na moru
Turistički vodič, Foto: Printscreen/TV Prva

objašnjenje

"PLATE PUT 2.000 EVRA, A U KOFERU NARESCI": Vodič RAZOTKRIO paradajz turiste, evo zašto PEKU PAPRIKE na moru

Turistički vodič je opisao svoje iskustvo sa paradajz turistima

Objavljeno:

Dvojica turista iz Kuršumlije krenula su na letovanje u Grčku i ponela pečeno jagnje od čak 27 kilograma. Njihov potez naišao je na brojne komentare na društvenim mrežama. Oni koji ih napadaju tvrde da je ovo nekulturni potez takozvanih paradajz turista.

Turistički vodič Nebojša Stević i travel blogerka Isidora Milić su na TV Prva govorili o paradajz turizmu. "Meni je prvo bilo smešno, ali posle kad sam malo dublje razmislila, možda bih se negde složila sa ovim što je pisalo u najavi, da možda jeste malo nekulturno baš u tolikoj količini poneti hranu. Ja sa jedne strane u nekim situacijama mogu da kažem da podržavam paradajz turizam i da sama to radim, ali to definitivno nisu ove situacije da ponesem celo jagnje, prase ili šta veće. 27 kg, to je dovoljno za celo letovanje. Dovoljno je i da se preprodaje na plaži, ne znam koji je motiv, baš ovolike količine hrane. Ja mogu da razumem da je neki sendvič u pitanju ili neki ručak u kutiji, ali ovo je stvarno malo mnogo." Nebojša Stević je rekao da misli da je čovek samo hteo da se našali.

Jagnje na letovanju
Jagnje na letovanjufoto: Printscreen/Facebook/Grčka info

"Ja mislim da je on pomislio na morske plodove, jagnje, dagnje, lignje, ali mislim da je on više hteo da napravi foru. Ipak je skuplje jagnje od 27 kg nego da jede tamo deset dana. Tako da mislim da je on više hteo da se našali da bude prisutan na društvenim mrežama, ipak smo mi duhovit narod".

"Pa ja mislim da ovo može da uvredi ugostitelje koji su u minusu sa svakim paradajz turistom. Ali sa druge strane, u određenim situacijama ne smatram da je loše biti paradajz turista. Zato što ukoliko želimo da letujemo na nekoj divljoj plaži koje su sve više popularne jer smo mi negde posle napornog dana na poslu, posle naporne cele godine na poslu, kada odemo na more želimo da budemo sami, bar ja okružena netaknutom prirodom, u miru i tišini i onda ja na takvom mestu neću pronaći restoran. I onda zbog toga, ja govorim u svoje ime, imam frižider ranac u koji stavim sendvič, vodu, sok, neke grickalice i tako provedem jedan dan na plaži. To mi je negde u redu i to radim, ne više iz toga razloga da bih uštedela, naravno postoji i taj momenat, pogotovo trenutno kada su cene sve više i više, ali postoji i taj momenat gde je meni lepša neka divlja plaža, neke uređene plaže sa plažnim barovima, restoranima i ostalo", kaže Isidora.

Paradajz turizam
Paradajz turizamfoto: PINTSCEEN/INSTAGRAM

Onda je Nebojša opisao kakva su njegova iskustva kao turističkog vodiča, sa ovakvim turistima. "Generalno, ja mislim da nije problem samo ekonomske prirode. Da ljudi nemaju novca pa da zbog toga nose hranu. Recimo koleginica koja radi destinaciju Nepal, to mi je baš malo palo na pamet, imala situaciju, odlazak u Nepal košta je od prilike 1800-1900 evra. Nisu to jeftine destinacije i nečiji kofer nije bio tu dva dana i nisu mogli da ga nađu po aerodromu. I oni su paničili da se traži taj kofer i kada su pronašli kofer, posle dva dana taj kofer je bio pun mesnih narezaka i konzervi i pašteta.Znači ljudi koji imaju para, koje košta odlazak u Nepal 1.900, 2.000 evra, oni su poneli pun kofer mesnih narezaka. Naravno, bilo je tu slučajeva da ljudi ponesu paprike na more i tamo peku paprike, pa je nešto jeftinija struja u Grčkoj nego da potroše svoju. Tako da ima svakakvih vrsta što se tiče turista i može se na sve naići. Veliki broj turista se sad odlučuje za ove all-inclusive aranžmane, gde imaju sve uključeno, doručak, ručak, večeru, transfere, hotele i plaže, ali opet nemaju svi ljudi toliko novca da izdvoje za tako neki all-inclusive aranžman, pa se odlučuju za nešto jeftinije aranžmane, recimo u Grčkoj, za četvoročlanu porodicu, izađe za sopstveni prevoz od 550 do 950 evra i jednostavno ljudi se odlučuju za taj vid turizma", kaže Nebojša za TV Prva i dodaje:

"Postoji nemogućnost kupovine hrane. Ja sam kao Isidora bio prošle godine na Lefkadi, tamo su sve divlje plaže i ne postoji mogućnost da odete u neki restoran da jedete. Morate poneti neki sendvič ili nešto pojesti na plaži jer nemate gde da pojedete. A što se tiče tih Skandinavaca koje je Isidora spomenula, oni možda guraju kult zdrave hrane, pa sami spremaju hranu koju bi jeli jer ne žele da jedu u restoranima, smatraju da ta hrana nije lepa ili nije zdrava, pre svega, pa zato to rade."

Bonus video:

01:34

DOMAĆI TURIZAM: Jedno od najlepših mesta u Srbiji- Lazarev kanjon

(Espreso / MONDO / TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.