EVO KAKO ZAŠTITITI DECU OD TOPLOTNOG UDARA I SUNČANICE: Pred nama PAKLENE VRUĆINE, na ove SIMPTOME obratite pažnju
Deca u fontani po letnjem danu, Foto: Profimedia

roditelji, pažnja!

EVO KAKO ZAŠTITITI DECU OD TOPLOTNOG UDARA I SUNČANICE: Pred nama PAKLENE VRUĆINE, na ove SIMPTOME obratite pažnju

Pedijatar je istakao da je opasno boraviti napolju čak i u hladovini, pod suncobranom, naročito na bazenima i plažama jer je opasna i refleksija vode ali i peska kada je jako sunce

Objavljeno:

Pred nama su dani izuzetno visokih temperatura, koje mogu biti opasne po zdravlje, pa je važno znati kako zaštititi decu od toplotnog udara.

Kako sačuvati decu u ovim tropskim danima. Obično se savetuje da deca ne izlaze od 10 do 17 časova na sunce.

- Deca nekako tad najviše vole da izlaze. Taj boravak na igralištu i na plaži može da bude opasan, a da mi to ne primetimo. Naročito kod dece koja su aktivna napolju, često nastane sunčanica, kada sunce deluje na decu naročito u predelu potiljka, a sa druge strane čest je toplotni udar u zatvorenim prostorijama, kada je temperatura visoka, a vlažnost velika - rekao je gostujući na TV Pink pedijatar Saša Milićević.

Milićević savetuje da ko god je izložen suncu treba po vrućini da nosi kapu:

- Ako nosite bilo šta što direktno štiti glavu, praktično je nemoguće dobiti sunčanicu. Ako je dečija glava gola, onda je jako opasno jer nastaje otok moždanih struktura i zbog toga nastaje taj problem - rekao je Milićević.

Velika Britanija, Vrućina, Leto, Toplotni talas
foto: Profimedia

Simptomi sunčanice

Sunčanicu je lako prepoznati. Kod osobe se najpre javlja glavobolja, crvenilo, povišena temperatura, malaksalost, a često se javlja i povraćanje.

- U takvim situacijama je najvažnije prvo otići u hlad, najbolje staviti dete u neku zamračenu prostoriju, dete treba istuširati da se rashladi ali ne previše hladnom vodom. Takođe treba dati što više tečnosti. Naročito bebama treba davati po malo tečnosti- rekao je pedijatar Saša Milićević.

On je istakao da je opasno boraviti napolju čak i u hladovini, pod suncobranom, naročito na bazenima i plažama jer je opasna i refleksija vode ali i peska kada je jako sunce.

Bonus video:

03:52

VISOKE TEMPERATURE UTIČU NA PSIHU! Dr Đinđić za Kurir TV objasnio kako nam vrućina NARUŠAVA ZDRAVLJE: Samo ovako ćete ga sačuvati!

(Espreso/ Blic/ TV Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.