OVE GODINE 8 MALOLETNICA ABORTRALO U OVOJ USTANOVI: Smanjen broj prekida trudnoća, nove INFORMACIJE
Trudnoća, Foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

INFORMACIJE

OVE GODINE 8 MALOLETNICA ABORTRALO U OVOJ USTANOVI: Smanjen broj prekida trudnoća, nove INFORMACIJE

Od početka 2023. godine u pančevačkoj bolnici evidentirano je osam maloletničkih trudnoća, od kojih su dve prekinute kao neželjene.

Objavljeno:

U Opštoj bolnici Pančevo uočeno je smanjenje broja prekinutih neželjenih trudnoća. Kako je navedeno iz ove ustanove za 013info portal, ove godine, do 3. jula, zabeležen je 101 neželjeni prekid, dok je u istom periodu prethodne godine zabeleženo 117.

Od početka 2023. godine u pančevačkoj bolnici evidentirano je osam maloletničkih trudnoća, od kojih su dve prekinute kao neželjene.

Legalni prekid trudnoće jedna je od najčešće izvođenih ginekoloških intervencija. Prekid trudnoće je regulisan zakonom, prema kome se prekid može izvršiti samo na zahtev trudne žene, pri čemu trudnoća nije starija od 10 nedelja. Za prekid lica mlađeg od 16 godina ili lica koje je lišeno radne sposobnosti, neophodna je saglasnost roditelja, to jest, staraoca.

Abortus, Trudnoća, Pobačaj
foto: Profimedia

Namerni pobačaji rade se u strogo u bolničkim uslovima u skladu sa zakonom, pod kontrolom ginekologa, gde se poštuju sva etička i medicinska pravila.

Kako je pojašnjeno na sajtu bolnice, prekid trudnoće nakon desete nedelje se može načiniti samo na osnovu medicinskih indikacija, kada se na drugi način ne može spasiti život žene, ili kada se očekuje da će se dete roditi sa teškim telesnim i duševnim nedostacima. Postojanje uslova za prekid trudnoće do navršene desete nedelje utvrđuje lekar specijalista ginekologije i akušerstva. Od navršene desete nedelje dozvola za prekid trudnoće se dobija od konzilijuma lekara, a nakon dvadesete nedelje etički odbor. Odbor čine ginekolog akušer, pedijatar, neuropsihijatar, internista, diplomirani pravnik.

Trudnica, Trudnoća
foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Prekid trudnoće se može klasifikovati na hirurški i medikamentozni. Hirurški to je kiretaža uz pomoć kirete, vakum kanile, dilatatora. Medikamentozna uključuje primenu uterotonika.

Kiretaža se izvodi u kratkotrajnoj intravesnoj anesteziji. Na dan intervencije zabranjeno je unošenje hrane i pića. Sama intervecnija traje veoma kratko, i uslovno spada u rutinske intervecije. Pacijentkinji je neophodna krvna grupa, uzima se anamneza, pregleda se pre same intervencije i ginekološki i ultrazvučno. Po završenoj intervenciji pacijetkinji se ordinira antibiotik i uterotonik, savetuje se i kontrolni UZ nakon sedam dana.

Komplikacije od prekida trudnoće zavise od same starosti trudnoće. Najmanja incidenca komplikacija je u periodu između 7-10 nedelje trudnoće. Komplikacije se mogu podeliti na neposredne, odložene i kasne.

Bonus video:

00:40

ZA ESPRESO: Vladica Stanković hvata zmije

(Espreso/Telegraf/013info portal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.