DA LI SE POSTI NA IVANJDAN? Postoji JASNO PRAVILO, ovo bi svi pravi vernici trebalo da znaju!
Sveti Jovan Krstitelj, Foto: Kurir

veliki praznik

DA LI SE POSTI NA IVANJDAN? Postoji JASNO PRAVILO, ovo bi svi pravi vernici trebalo da znaju!

Na dan Svetog Jovana Krstitelja praktikuju se i različiti običaji

Objavljeno:

Pravoslavni vernici slave danas Ivanjdan, kao spomen na rođenje proroka Jovana Preteču i Krstitelja, koji je najavio Hristov dolazak.

Jovan se naziva Krstiteljem, jer je u reci Jordan krstio Gospoda Isusa Hrista, kao i Pretečom, jer je najavljivao dolazak Hristov i pozivao ljude na pokajanje. Crkva više insistira na pokajanju radi večnog života, ali narod se radije bavi ovozemaljsklim "životnim pitanjima" - zdravlja, prijateljstva i, poslednje ali ne i zadnje - ljubavi.

Ovaj praznik pada se u toku Petrovog ili Apostolskog posta koji ove godine traje od 12. juna do 12. jula, tako da je post obavezan.

Crkva
Crkvafoto: Tamara Trajković

Ovaj post je sličan je Božićnom, mada nešto blaži. Za vreme njegovog trajanja ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim srede i petka koji se poste „na vodi". Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Na dan Rođenja Svetog Jovana Кrstitelja to jest Ivanjdan se jede riba, iako padne u sredu ili petak.

Bonus video:

01:11

Duhovni i telesni pristup Vaskršnjem postu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.