SA KOLIKO GODINA MOŽE DA SE POLAŽE ZA AUTO? Evo kako do VOZAČKE DOZVOLE, detaljno UPUTSTVO!
Vozačka dozvola / ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

OBRATITE PAŽNJU!

SA KOLIKO GODINA MOŽE DA SE POLAŽE ZA AUTO? Evo kako do VOZAČKE DOZVOLE, detaljno UPUTSTVO!

Za razliku od polaganja za B kategoriju, oni koji žele da voze motore imaju drugačija starosna pravila

Objavljeno:

Mnogi s nestrpljenjem iščekuju kada će doći dan da dobiju vozačku dozvolu. Ono što tinejdžeri moraju znati jeste da to što su krenuli na obuku ne znači da će moći i da polažu!

Sve ima svoje vreme. Kako za B kategoriju, odnosno kategoriju za automobile, tako i za polaganje za A kategoriju iliti upravljanje motorima.

Sa punih 16 godina momci i devojke mogu da započnu teorijsku i praktičnu obuku za kola, ali da bi izašli na polaganje moraju da imaju punih 17 godina! Obuka podrazumeva 40 časova teorijske obuke i 40 časova praktične.

Takođe važno je znati da kada dobiju vozačku mladi vozači ne smeju da voze u periodu od 23 sata do 6 časova ujutro, a obavezno je da vozila označe P oznakom.

Probna dozvola važi dve godine za one koji su položili vozački ispit sa navršenih 19 godina, odnosno do navršene 21. godine za one koji su položili pre navršene 19. godine.

Vozački ispit / ilustracija
Vozački ispit / ilustracijafoto: Profimedia

Za njih važi nulta tolerancija za alkohol i za korišćenje mobilnih telefona, koje nije dozvoljeno čak ni uz hands free aparat. Na auto putu za vozače sa probnom vozačkom ograničenje brzine iznosi 110km/h, a na moto putu 90km/h.

Za razliku od polaganja za B kategoriju, oni koji žele da voze motore imaju drugačija starosna pravila. A kategorija ima svoje podvrste, pa tako postoji AM kategorija podrazumeva mopede, lake tricikle i lake četvorocikle čija maksimalna brzina može biti do 45km/h, a zapremina 50 kubika. Za takvu vozačku potrebno je da vozač ima minimum 16 godina kako bi mogao da izađe na polaganje.

Druga kategorija je A1 i ona se odnosi na motocikle čija je zapremina 125 kubika. Obuka može da se započne sa navršenih 15 godina, a da bi polagao kandidat mora da sačeka da napuni 16.

Potkategorija je i A2 u koju spadaju motocikli koji mogu da imaju bočna sedišta. Za polaganje potrebno je da kandidat ima navršenih 18 godina a osposobljavanje može da počne sa navršenih 17 godina. Kada dobije ovu vozačku dozvolu, vozač stiče pravo i da se služi vozilima iz AM i A1 kategorije.

A kategorija se odnosi na motore i teške tricikle. Ako prvi put polaže vozački ispit kandidat mora da ima navršene 24 godine. Međutim, ako ima položenu A2 kategoriju i dozvolu više od dve godine, onda može polagati za A kategoriju i sa 20 godina.

Za one koji prvi put polažu vozački ispit obavezno je 40 časova teorijske i 40 časova praktične obuke.

Podsetimo, nedavno smo pisali o tome koliko košta lekarsko uverenje za polaganje vožnje.

Bonus video:

02:47

NIKO NIJE USTAO S MIŠLJU DA ĆE POGINUTI U SAOBRAĆAJU, A DESI SE Stručnjak: Veliki broj poginulih ne mogu da reše samo auto-škole

(Espreso / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.