OD SIROMAŠNOG NIKOLE DO MILIONERA DŽONA: Da nije izuma ovog SRBINA svi muškarci bi KUKALI OD MUKE (FOTO)
Brica / Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

retko ko zna za njega

OD SIROMAŠNOG NIKOLE DO MILIONERA DŽONA: Da nije izuma ovog SRBINA svi muškarci bi KUKALI OD MUKE (FOTO)

Poticao je iz siromašne porodice, ali je nosio veliku ideju!

Objavljeno:

Nikola Bizumić je srpski pronalazač i preduzetnik koji je izumeo ručnu mašinicu za šišanje, takozvanu "nularicu".

Rođen je u fruškogorskom selu Neradin u siromašnoj porodici, a berberski zanat učio je u Irigu i Rumi. Šišajući mušterije makazama, došao je na ideju da konstruiše mašinu koja bi unapredila berbersku delatnost, odnosno ubrzala postupak prilikom šišanja.

Kod svog majstora nije naišao na razumevanje, pa ga je napustio i prešao u Rumu, gde je 1836. godine položio kalfenski ispit. Ni tu nije uspeo da pribavi 100 forinti da bi napravio i patentirao svoju zamisao. Gotovo praznog novčanika, napustio je zavičaj 1855. godine i otišao u London, gde je našao finansijere za svoj izum koji je ubrzo počeo da se proizvodi i izvozi.

Navodi se da su Englezi odmah prepoznali moguću korist od njegove mašinice, koju su i ostvarili. Za samo deset godina cela Evropa šišala se njom. Uspeh je bio ogroman. Bizumić je, tvrdi se, čak dobio i prestižnu titulu Ser, koju dodeljuje je engleski monarh, a kako bi lakše uspeo u svetu biznisa, uzeo je tipično englesko ime – Džon Smit.

Umro je 1906. godine kao veoma bogat čovek. Nakon smrti njegova imovina je, navodno, procenjena je na 22 miliona funti, što ga je činilo bogatijim od cele tadašnje Kraljevine Srbije. U priči o njegovom izumu može da se ode i korak dalje, jer su na osnovu njegove mašinice za šišanje kasnije napravljeni dodaci za kombajne, kosilice koje rade na istom principu.

Rođen je 1823. godine, što znači da je prošlo 200 godina od njegovog rođenja, a to je i razlog da pomenemo ovog istaknutog Srbina.

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.