SA KOLIKO GODINA MOŽE DA SE POLAŽE ZA MOTOR? Evo detaljnog OBJAŠNJENJA šta sve treba za DOZVOLU!
Motor / ilustracija, Foto: Profimedia

polaganje za motor

SA KOLIKO GODINA MOŽE DA SE POLAŽE ZA MOTOR? Evo detaljnog OBJAŠNJENJA šta sve treba za DOZVOLU!

Ako polaznik ima AM kategoriju onda teorijske obuke ni nema već samo 7 časova praktične vožnje

Objavljeno:

Vozači dvotočkaša su posebno ugroženi u saobraćaju pa je obuka jako važna kako u pravilnoj zaštiti sebe, ali i odgovornom učestvovanju u saobraćaju i zaštiti drugih.

Govorićemo o tome kakve opcije za polaganje imate kada nemate 18 godina, kakve motore možete da vozite i daćemo savet za koju dozvolu bi bilo bolje da upišete obuku.

Koje kategorije motora mogu da voze lica koja nisu punoletna?

Za lica koja imaju manje od 18 godina postoje dve varijante polaganja – AM kategorija i polaganje za A1 kategoriju. U čemu su razlike?

AM kategorija dozvoljava vožnju motora manje kubikaže, do 50 cm3, snage do 4kW i brzine do 45 km/h. Složićemo se da su i ovakvi motori dovoljne jačine da bi mlada lica učestvovala u saobraćaju.

A1 kategorija omogućava vožnju motocila kubikaže do 125 cm3 i snage do 11 kW. Obuka je nešto skuplja, ali zato dozvoljava vožnju šire grupe motora za koje imate dozvolu, ali nosi i prednosti u kasnijem polaganju A2 kategorije ili A kada budete imali 24.godine.

Polaganje za A1 i AM kategoriju – odličan kompromis godina i snage motora

Kao i za AM kategoriju, i polaganje za A1 kategoriju obuhvata teorijski i praktični deo. Ako ste nov polaznik čeka vas 40 teorijskih časova i 20 časova praktične vožnje nakon čega sledi polaganje oba dela.

U slučaju da je polaznik stariji i da već ima B, C, D, F, M dozvolu teorijski deo časova se smanjuje na 7 časova što naravno čini i da cena obuke bude dosta niža.

Motor / ilustracija
Motor / ilustracijafoto: Profimedia

Ako polaznik ima AM kategoriju onda teorijske obuke ni nema već samo 7 časova praktične vožnje.

Dakle, pre upisivanja vožnje razmislite o kombinacijama koje možete da imate i koja vam može doneti lakšu obuku za polaganje A1 kategorije, ali i kasnije polaganje za A2 jer bi imali obavezu da prođete samo 7 časova praktične obuke.

Uslovi upisa obuke A1 kategorije

Ono što je odlično je to što zakon dozvoljava započinjanje obuke već sa 15 godina, dok je za polaganje i dobijanje dozvole potrebno da polaznik ima 16 godina.

Potrebna je lična karta ili dozvola roditelja ili staratelja, kao i lekarsko uverenje koje potvrđuje sposobnost za dobijanje dozvole za vožnju u ovoj kategoriji.

Oni koji nemaju druge dozvole moraju da polože i ispit iz prve pomoći.

Kakav je sistem polaganja za A1 dozvolu?

Polaganje je identično kao i za mnoge druge dozvole, postoji teorijski i praktični deo ispita.

Prvo se izlazi na teorijski deo ispita, a polaznici koji dobiju dovoljan broj bodova potom izlaze i na praktični deo. Ovaj drugi deo testa predstavlja vožnju na poligonu i vožnju u saobraćaju, a polaznici koji su po oceni komisije sve uspešno završili onda mogu da dobiju dozvolu.

Važno je da pažljivo slušate i naučite sve što vam instruktori govore. Primenite stečeno znanje i uz puno odgovornosti bićete odličan vozač i kvalitetan učesnik u saobraćaju.

Podsetimo, danas su mladi sve nestrpljiviji da sednu za volan. Vožnja automobila za njih je jedan od dokaza da su ušli u svet odraslih. Vrlo često obuku vožnje ozbiljnije shvate nego gradivo u školi i to kako bi što pre došli do vozačke dozvole. Zato većinu mladih interesuje sa koliko godina mogu da polažu vozački ispit.

Bonus video:

00:18

Motor mu ispao na sred puta puta a auto produžio: Nesvakidašnji udes na obilaznici oko Beograda

(Espreso / javolimsrbiju.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.