KIŠA PLJUŠTI, A ĆEVAPI SE OKREĆU: Dragačevci ponovo pokazali da smo NEBESKI NAROD, nevreme im ništa ne može! (FOTO)
Dragačevci, Foto: RINA

šou

KIŠA PLJUŠTI, A ĆEVAPI SE OKREĆU: Dragačevci ponovo pokazali da smo NEBESKI NAROD, nevreme im ništa ne može! (FOTO)

Ni ova manifestacija nije mogla da prođe bez zvuka trube

Objavljeno:

Da su Srbi veliki gurmani dokazuje i činjenica da su posebnom dragačevskom specijalitetu posvetili i čitavu jednu manifestaciju. "Hajduk fest" u Guči sada je već postao tradicija, a ove godine uprkos jakoj kiši u centru varošice okupilo se nekoliko hiljada ljudi. Dok su jedni pravili čuveni hajdučki ćevap, drugi su se dobro provodili.

- Ove godine u pripremi hajdučkog ćevapa učestvuje devet ekipa, pored domaćih imamo i jednu ekipu koja je stigla iz Poljske kako bi se oprobala u spremanju ovog tradioconalnog specijaliteta", rekla je za RINU Aleksandra Mitrović direktorka TO Dragačevo Guča.

Ovaj specijalitet je dobio naziv po hajducima, jer nisu imali mnogo vremena da spremaju, a trebala im je jaka hrana kako bi imali snage za važne borbe. Hajdučki ćevap je prepoznatljiv najviše u dragačevskom kraju i možda jedino mesto u Srbiji gde se pravi, dok u drugim delovima zemlje gotovo da nisu ni čuli za ovakav gurmanluk. Dragačevac Cane Mišović učestvuje na brojnim kulinarskim manifestacijama, ali takmičenje u Guči ipak nosi posebnu draž.

1 / 5 Foto: RINA

"Uveče sastavimo sve sastojke da bi danas imali za nas, imamo tu našu ekipu tu smo pre svega zbog druženja, a najbolji neka pobedi", kaže Cane Mišović, takmičar.

Najbitniji sastojak je svinjsko meso i to od vrata, a po mogućustvu najbolje je da svinja ima oko 120 kilograma.

"Meso spremamo tako što ga pacujemo prethodnog dana, tačnije stavljamo u začine sa uljem, soli, biberom i alevom paprikom i ostavljamo ga da leži pa potpuno hladnoj temperaturi. Nakon toga valjamo ga u smesu koja se sastoji od projinog i pšeničnog brašna, aleve paprike i dodatnog bibera. Kači se na mangalo gde se okreće na jakoj vatri i tu se pokazuje sva veština majstora da ispeče dobro i da ne sagori. Spremanje hajdučkog ćevapa je jako jednostavno što se tiče i sastojaka i nije potrebno puno vremena, a ukus je neponovljiv", dodaje ovaj iskusni Dragačevac.

Takmičari iz Poljske svojim učešćem potvrdili su da turisti iz svih krajeva svega vole dragačevsku varošicu tokom cele godine.

"Videli smo na instagramu najavu za ovu manifestaciju i došli smo da se oprobamo, ali ipak kuvamo i naš poljski specijalitet za svaki slučaj", rekao je Martin Hakuša.

Da i ova manifestacija u Guči ne može da prođe bez zvuka trube pobrinuli su se orkestari Dejana Jevđića, Marka Gligorijevića i Dragana Pavlovića.

"Guča je mesto u kojima nas obuzmu posebne emocije, ovde se uvek setimo nekih svojih početaka koji su bili pre više od 20 godina. Hajdučki ćevap još nisam probao, ali verujem da je i om vrhunski", rekao je majstor trube Dejan Jevđić.

Sve posetioce večeras od 20 časova na bini Kulturnog centra očekuje koncert Ane Bekute.

- Kada dodjete u Guču vama je provod u najavi. Zbog toga ne propustamo ni jedan dan godišnjeg odmora, koji sam more zamenio dolaskom na zvuke trube gde u Guči najbolje zvuče i komad hajduckog cepava koji Dragacevci najbolje spremaju - kazao je za RINU Miloš Nemanjić iz Uba.

Bonus video:

00:57

DEJAN PETROVIĆ NIKAD ISKRENIJI ZA KURIR: Izgurao sam da se samo truba sluša u Guči, neka se ljuti koliko god ko hoće!

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.