UŽIVANJE U LETNJEM VREMENU NEĆE JOŠ DUGO POTRAJATI: Stižu PLJUSKOVI, a evo da li će uskoro biti TOPLOTNOG TALASA!
Sunčan dan u Beogradu, Foto: Petar Aleksić

VREMENSKA PROGNOZA

UŽIVANJE U LETNJEM VREMENU NEĆE JOŠ DUGO POTRAJATI: Stižu PLJUSKOVI, a evo da li će uskoro biti TOPLOTNOG TALASA!

Vikend već donosi jaču promenu vremena

Objavljeno:

I dok je u većem delu Srbije jutros bilo vrlo sveže, uz minimalne temperature oko 10°C, u Beogradu je bilo najotplije sa 16°C, što je i više nego idealna temperatura.

Pred Beogradom je danas sunčan i pravi letnji dan. Maksimalna temperatura biće do 30°C.

Vikend već donosi jaču promenu vremena. Ipak, još u subotu pre podne biće sunčano, ali se oko podneva očekuje povećanje oblačnosti, pa će posle podne i uveče biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Na širem području grada biće uslova za grmljavinske oluje.

Maksimalna temperatura biće do 29°C.

Duvaće i dalje južni vetar, a tek po prodoru hladnog fronta vetar će biti u skretanju na severozapadni, pa će drugog dana vikenda biti nešto svežije i promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Pljusak /ilustracija
Pljusak /ilustracijafoto: Iljustracija, EPA-EFE/ LUKASZ GAGULSKI

Maksimalna temperatura biće do 26°C. Krajem dana razvedravanje.

Početkom sledeće sedmice biće ponovo sunčano i toplo, uz pravo letnje vreme.

Maksimalna temperatura do 31°C.

Potom će biti ponovo nestabilnije, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a očekuje se i nešto svežije vreme.

Dakle, za razliku od prethodnih leta, kada su ona bila i više nego vrela, uz dugotrajne toplotne talase i uz veliki broj tropskih noći, ovo je i više nego umereno, odnosno normalno za naše uslove, uz prosečne temperature i uz red sunca i red pljuskova, tj. nekoliko sunčanih i toplih dana smene dan do dva promemljiva i nešto svežija sa pljuskovima.

Takva vremenska situacija nastaviće se i tokom jula, a prema trenutnim prognozama nije na vidiku novi toplotni talas sa ekstremno visokim temperaturama.

Danas i tokom narednih sunčanih dana očekuju se veoma visoke vrednosti indeksa UV zračenja, pa se preporučuje veliki oprez i izbegavanje boravka na suncu duže od desetak minuta u periodu od 10 do 16 časova, a naročito oko podneva.

S obzirom na to da su tokom maja i juna u Beogradu zabeležene visoke vrednosti niovoa Save, u jednom trenutku uz dostizanje i redovne odbrane od poplava, u prethodnom periodu Sava je zabeležila pad i za dva metra, tako da se u julu ne očekuju problemi sa visokim vodostajem i poplavama.

Bonus video:

02:58

DANI SVE TOPLIJI, A U PETAK MAKSIMALNE VRUĆINE?! Meteorolog: Nakon tropske nedelje sledi NAGLI OBRT! Oluje pa azurski anticiklon?

(Espreso / Telegraf.rs, Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.