OVO PITANJE JE ZBUNILO MNOGE MALE MATURANTE: Da li biste vi znali TAČAN ODGOVOR?
Mala matura, Foto: Dragana Udovičić

MALA MATURA

OVO PITANJE JE ZBUNILO MNOGE MALE MATURANTE: Da li biste vi znali TAČAN ODGOVOR?

U okviru pitanja je bio odlomak iz romana "Pokošeno polje"

Objavljeno:

Učenici završenog 8. razreda osnovnih škola završili su sa prijemnim testovima i sada se spremaju za liste želja i upis u srednju školu. Kada se osvrnu na pitanja sa testa, jedno iz srpskog ih je posebno namučilo... Mnogi znaju odgovor!

Polaganje testova u sklopu male mature je završeno, a sada, 29. i 30. juna đaci i roditelji treba da popune listu želja kako bi upisali srednju školu koju žele, u skladu sa ostvarenimbodovima. Rezultati su objavljeni, a učenici su polagali srpski, matematiku i izborni predmet.

Kada se osvrnemo na testove, postoje mnoga pitanja koja su podstakla male maturante na dodatno razmišljanje, a jedno je posebno privuklo pažnju. Reč je o pitanju iz testa srpskog jezika i književnosti, a mnogi su bili začuđeni kako mališani nisu znali odgvor, ne samo iz škole, već iz života.

1 / 4 Foto: Dragana Udovičić

U okviru pitanja je bio odlomak iz romana "Pokošeno polje" koji glasi: "Nenad Bajkić, čist dečak u plavom mornarskom odelu sa kratkim pantalonicama i dugim trakama na kapi, bio je tog dana neobično gord, jer je divna kožna lopta, čija koža miriše na novo i škripi pod pritiskom ruku, njegova."

Od učenika se zahtevalo da odgovore šta znači to što je dečak iz odlomka gord, a bili su ponuđeni sledeći odgovori: ponosan, ushićen, razdragan, srećan ili zadovoljan.

Mnogi učenici nisu bili sigurni koji odgovor treba da zaokruže. Dok su neki đaci odgovorili tačno da je dečak bio ponosan i istakli kako su odgovor znali iz svakodnevnog života, većina nije bila sigurna. Najčešći pogrešan odgovor bio je da je dečak srećan, jer, kako su đaci objasnili, oni bi bili srećni da su dobili novu loptu.

Bonus video:

02:52

POLAGANJE MALE MATURE U BEOGRADU

(Espreso / Yumama)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.