NADI SU SINOVI BLIZANCI POGINULI NA KOSOVU: "Došlo je vreme da se isprave greške..." (FOTO)
Nada Milić, Foto: RINA

BORAČKA SPOMENICA

NADI SU SINOVI BLIZANCI POGINULI NA KOSOVU: "Došlo je vreme da se isprave greške..." (FOTO)

Uz Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica iz 2020. godine izvršena je kodfikacijau u ovoj oblasti

Objavljeno:

Nakon stotinu godina od Albanske i osamdeset od Partizanske, Srbija je od danas dobila svoju Boračku spomenicu kako bi se još jednom na delu pokazalo da borci, heroji i stradalnici koji su život dali za svoju otadžbinu nikad neće biti zaboravljeni.

Prve Boračke spomenice su posthumno dodeljene u Gradskoj kući u Kraljevu, pogunulim borcima Srđanu i Bobanu Miliću koji su poginuli na Kosovu, kao i Goranu koji je preminuo od tuge za braćom. Priznanje je primila njihova majka, Nada Milić.

- Jako sam uzbuđena, ali i tužna što moj suprug nije tu da primi ovo odlikovanje umesto mene. Uvek je govorio i želeo da se priča o svim poginulim borcima, da se deca, ne samo naša nego i sva ostala koja su stradala nikada ne zaborave. Došlo je vreme da se isprave greške koje su učinjene i zato sam zahvalna svima koji su učinili da sve što je bilo, da se nikada ne zaboravi, rekla je za RINU kroz suze majka poginulih boraca Nada Milić.

Donošenje Uredbe o boračkoj spomenici omogućeno je da država prvi put nakon osam decenija dodeli ovo posebno nacionalno priznanje borcima koji su stekli status po Zakonu o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, ratnim vojnim invalidima i posthumno palim borcima. Na dodeljivanju prvih Boračkih spomenica u Kraljevu prisustvovali su ministar za ministar za rad, zapošljvanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i minsitar odbrane Miloš Vučević.

1 / 4 Foto: RINA

- Vlada Srbije uz resorna ministarstva krenula je u ovaj veoma važan zadatak koji je uspešno realizovan. Na taj način se odaje počast i priznanje borcima, ratnim veteranima, ratnim vojnim invalidima i porodicama poginilih boraca i to je dužnost naše države. Nema časnije dužnosti od borbe za otadžbinu, a to su upravo oni činili. Ovaj dodgađaj dodele prvih spomenica je samo početak onoga što ćemo raditi, svakako da nećemo samo deliti spomenice nego to sa sobom nosi niz prava i pogodnosti za sve nosioce. Zato sada iz Kraljeva pozivam sve borce da utvrde svoj status, izvade svu potrebnu dokumentaciju kako bi iskoristili ono sto im sleduje prema zakonu, izjavio je Selaković.

Uz Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica iz 2020. godine izvršena je kodfikacijau u ovoj oblasti. Na Boračku spomenicu ima pravo svako ko je ostvario status borca, a sticanje statusa borca omogućava ostvarivanje prava na legitimaciju, pravo na uniformu i pravo na boračku spomenicu, a od prava koja se tiču novčanih davanja za sada je omogućeno da borac koji ima navršenih 60 godina može ostvariti pravo na borački dodatak u skladu sa zakonom.

- Teško je u jednoj rečenici preneti ovu buru emocija koje su danas bile prisutne. Red i srce mi nalažu da čestitam ministru Selakoviću na odlučnosti da se na ovaj način odužimo srpskim borcima koji su se borili, ali i dali živote za sve nas. Oni su svi heroji koji su se hrabro držali svoje zakletve. Želeo bih da ukažem i na snagu majke Nade koja je snaga Srbije i zamolio bih medije da bar na jedan dan tema dana ne budu starlete i vip ličnosti, nego priča braće Milić i snaga njihove majke, naglasio je minstar Vučević.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.