OVE PODATKE O GAVRILU PRINCIPU MALO KO ZNA! Svi se iznenade kada čuju KOLIKO JE IMAO GODINA za vreme atentata
Gavrilo Princip, Foto: AP

plan uspešan, ali cena previsoka

OVE PODATKE O GAVRILU PRINCIPU MALO KO ZNA! Svi se iznenade kada čuju KOLIKO JE IMAO GODINA za vreme atentata

O životu Principa kolaju razne priče

Objavljeno:

28. juna 1914. godine se na ulicama Sarajeva začuo se pucanj koji je bio povod za Prvi svetski rat. Gavrilo Princip izvršio je atentat na Franca Ferdinanda.

Ubistvo Ferdinanda je prema oceni mnogih istoričara bio razlog za početak Prvog svetskog rata, iako kruže navodi da su već postojali planovi i namere da se započne sukob svetskih razmera.

Princip je zbog atentata na Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju osuđen na zatvorsku kaznu od 20 godina, gde je zverski mučen, sve dok nije umro u najgorim mukama.

O životu Principa kolaju razne priče, a ovom prilikom ćemo vam otkriti činjenice o njemu koje možda niste znali.

1. Svet ne zna ime Gavrila Principa

Kako su preneli svetski mediji, u školama učenici ne uče ime napadača Franca Ferdinanda, već samo činjenice da je nakon napada nepoznatog atentatora otpočeo Prvi svetski rat, ili pak Gavrilovo ime zabunom zamenjuju imenom Gabrijel.

Ako i vi niste znali, Gavrilo je na predlog sveštenika dobio ime po arhangelu Gavrilu, iako je njegova majka htela da mu da ime Špito po preminulom starijem bratu.

2. Gavrilo je imao 19 godina kada je izvršio atentat

Kada je ispalio hitac, Princip je bio završna godina srednje škole. Zabeležan datum rođenja Gavrila je 13. jul. 1894. godine. Nakon hapšenja osuđen je na 20 godina zatvora, što je bila maksimalna kazna za nekog njegovih godina. Preminuo je 28. aprila 1918. godine od tuberkuloze.

3. Nije imao pasoš

Princip je rođen u provinciji tadašnje Austrougarske, u Bosni i Hercegovini, koja je vekovima bila okupirana od strane Otomanske imperije, a “preko noći“ postala teritorija harzbuške monarhije.

Građani tada nisu imali pasoše, ali su imali putne isprave.

4. Princip je imao đavolsku sreću

Ferdinandov vozač je trebalo da prođe pored Principa u punoj brzini, ali nesporazum je doveo do toga da je okrenuo auto tačno ka ćošku na kom je Princip stajao. Kada se meta našla tačno ispred njega, Princip je pucao i pogodio prestolonaslednika tačno u vratnu venu.

5. Nije bio srpski nacionalista

Iako je bio Srbin iz Bosne, Princip je zapravo bio južnoslovenski nacionalista. On je podržavao grupu aktivista koji su se zalagali za ujedinjenje naroda slovenskog porekla. Sanjali su o tome da isteraju Habzburge, pa je atentat na prestolonaslednika bio shvatan kao gest koji treba da motiviše borbu protiv strane sile.

6. Plan je uspeo, ali cena je bila previsoka

Gavrilov pucanj je izazvao rat koji on nije mogao da previdi. Milioni mrtvih, pale imperije, i na kraju ostvarenje ideje za koju su se borili – Habzburzi su isterani iz Bosne, a Sloveni su se ujedinili u jednu zemlju, nazvanu Jugoslavija.

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.