NEVIĐENA DRAMA U ČAČKU: Otac, ako NE VRATI majci dete, ide u ZATVOR, a majku država TUŽI što dete NE IDE u ŠKOLU!
Osnovni sud u Čačku, Foto: RINA

drama

NEVIĐENA DRAMA U ČAČKU: Otac, ako NE VRATI majci dete, ide u ZATVOR, a majku država TUŽI što dete NE IDE u ŠKOLU!

Na pitanje da li će i na koji način dete završiti razred, direktorka je odmahnula rukom i zamolila nas da napustimo zgradu

Objavljeno:

Pred Prekršajnim sudom u Čačku je u toku postupak protiv Čačanke koja svoje dete tokom tek završene školske godine nije dovodila na nastavu, a za to vreme ocu koji živi u drugom gradu i koji je, prema majčinim tvrdnjama, oteo dete i ne dozvoljava mu da ide u školu gde je upisano u septembru, preti zatvorska kazna ukoliko ga ne vrati majci!

Po savetu inspekcije

Majka je samostalni vršilac roditeljskog prava i pred zakonom je odgovorna za izostanak deteta iz obrazovnog sistema. Osnovna škola u Čačku je tužbu protiv majke podnela po savetu prosvetne inspekcije i, ako bude osuđena, majka će morati da plati do 100.000 dinara.

Otac, koji živi u drugom gradu, još prošle godine uzeo je dete i zadržao kod sebe.

- Pre više od godinu dana bivši suprug mi je oteo dete, jednostavno je rešio da ga ne vrati kući, pa samim tim i ne dovodi ga u školu u koju je upisano. Dete u Čačku nastavu nije pratilo poslednje dve nedelje u prošloj školskoj godini i celu ovu školsku godinu. Svoje dete sam za više od godinu dana videla svega desetak puta i to kada otac dozvoli, slično je i s telefonskim kontaktima - priča majka deteta, dodajući da je o svemu pravovremeno obavestila obrazovnu ustanovu, smatrajući da će se situacija ubrzo rešiti.

Ona kaže da su se krajem prošle godine sastali nadležni da ovaj problem reše.

Oduzimanje maloletnog lica krivično delo

Tužilaštvo protiv oca podnelo optužnicu

Osnovno javno tužilaštvo u Čačku je podnelo dva optužna predloga protiv oca pod sumnjom da je izvršio krivično delo oduzimanje maloletnog lica. Po prvom predlogu Osnovni sud u Čačku je taj postupak prosledio u mesto boravka oca na postupanje.

Osnovno javno tužilaštvo je pred Osnovnim sudom u Čačku, a za vremenski period nakon onog obuhvaćenog prethodno navedenim optužnim aktom, podiglo i optužnicu 3. 10. 2022. protiv okrivljenog oca zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivično delo oduzimanje maloletnog lica, a članovi KZ koji mu se stavljaju na teret se upravo odnose na teže ugrožavanje školovanja deteta kao posledicu krivičnog dela - rekao je Vladimir Perišić, PR Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku.

On je dodao da je rešenjem Apelacionog suda u Kragujevcu od 30. januara ove godine određen sud u mestu boravka oca kao mesno nadležan za krivični postupak protiv okrivljenog, a po optužnici iz Čačka.

- Mene na tom sastanku niko ništa nije pitao. Predstavnici dve škole i centara za socijalni rad u Čačku i mestu gde otac živi odlučili su da moje dete nastavu privremeno prati u osnovnoj školi kod oca. Međutim, dete tamo ne može dobiti svedočanstvo o završenom razredu, niti može biti ocenjeno. Mene sada škola u Čačku, koja me i tuži, poziva da se angažujem i pomognem da moje dete uspešno kod njih završi razred.

U proteklih godinu dana su se pred pravosudnim institucijama u Čačku, Užicu, Kragujevcu i mestu gde otac živi vodili ili se još uvek vode sporovi koji bi trebalo da razreše, pre svega po maloletno dete, neprijatan odnos roditelja. Osnovni sud u mestu gde otac živi je doneo pet rešenja o izvršenju, od kojih su dva odbačena, a po svima je otac po hitnom postupku trebalo bivšoj supruzi da vrati dete.

Po poslednjem Rešenju o izvršenju lokalnog suda, od 3. maja 2023, ocu je naloženo da u svojstvu izvršnog dužnika dete vrati majci, plati kaznu od 50.000 dinara, a istim rešenjem mu je izrečena i kazna zatvora ukoliko ne postupi po toj naredbi. Do danas nijedno rešenje nije sprovedeno.

Sud u Čačku
Sud u Čačkufoto: RINA

Pozvali smo i oca deteta koji tvrdi da mu je nepoznato da će majka ići na sud što njihovo zajedničko dete ne pohađa školu u koju je upisano. On je na svako pitanje pretećim tonom odgovarao da mu se zadire u privatnost, pozivajući se na zabranu izveštavanja o bilo kom slučaju koji se tiče seta porodičnog zakona.

Radi kod privatnog javnog izvršitelja

Sprovodi rešenja o izvršenju, a svoje neće

Otac, koji je inače pravnik, zaposlen je kod privatnog javnog izvršitelja i radi kao javnoizvršiteljski pomoćnik. Na pitanje kako komentariše situaciju da on, kao neko ko sprovodi rešenja o izvršenju, u svojstvu izvršnog dužnika ne postupa po tim istim rešenjima, koja mu u sopstvenom slučaju ne idu u korist.

Vi meni zadirete u privatnost, još jednom vas opominjem da ne smete ništa pisati o meni, sve ću proslediti svom advokatu - rekao je ljutito.

Direktorka se hvata za glavu

- Ja nisam stranka u tom postupku i nisam sa tim upoznat - rekao je otac.

Potom je rekao da će prijava protiv majke najverovatnije biti odbačena zbog toga što je dete, kako tvrdi, završilo razred i dobiće svedočanstvo 28. juna. Nije precizirao gde i u kojoj školi.

Kada smo došli u školu koja je napisala tužbu, čuvši razlog posete, direktorka se uhvatila za glavu.

- Ja ne mogu da ostanem živa od oca tog deteta, koji mi preti, naši razgovori su po sat vremena u vrlo neprijatnom tonu. Molim vas, od mene nemojte tražiti nikakvu izjavu po tom pitanju - navela je dodajući i da je otac i školi zapretio tužbom.

Na pitanje da li će i na koji način dete završiti razred, direktorka je odmahnula rukom i zamolila nas da napustimo zgradu.

(Espreso / Kurir / Denis Čeković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.