MATURANTI OTRKILI ŠTA IM JE BILO NAJTEŽE NA POLAGANJU TESTA IZ SRPSKOG: Dva pitanja im zadala najviše MUKE
Đaci danas polažu test iz srpskog jezika, Foto: Dragana Udovičić

PRVI DAN

MATURANTI OTRKILI ŠTA IM JE BILO NAJTEŽE NA POLAGANJU TESTA IZ SRPSKOG: Dva pitanja im zadala najviše MUKE

Kažu da test nije bio težak, kao i da je bilo dva tipa zadataka.

Objavljeno:

Počelo je polaganje male mature koje će trajati do 23. juna, a danas, prvog dana, đaci su polagali test iz maternjeg jezika.

Polaganje je počelo u devet sati, maturanti imaju dva sata da reše zadatke, a neki od njih su nakon sat i po počeli da izlaze iz kabineta.

Kažu da test nije bio težak, kao i da je bilo dva tipa zadataka.

- Nije bilo teško, pitanja su bila otvorenog i zatvorenog tipa. Ono što je meni bilo najteže jeste poslednje pitanje gde je bio tekst iz dela "Stari Vujadin" - rekao nam je jedan budući srednjoškolac.

Mala matura
foto: Dragana Udovičić

Sa njim se slažu i drugi mali maturanti, prvo i poslednje pitanje je bilo najteže, a dodaju da su im bile teške i stilske figure.

- Prvi zadatak je bio biografija Mihajla Pupina, tu smo imali ponuđene rečenice kao odgovore. Prvi i 20., poslednji zadatak, to je svima bilo najteže za razumevanje. Bilo je teško i određivanje zavisnih rečenica, a malo su bile nejasne i stilske figure - kazao je još jedan budući srednjoškolac.

Podsetimo, ove godine budući srednjoškolci prvi put će na testu male mature umesto kombinovanog testa polagati test znanja iz predmeta po izboru.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 8 časova na portalu Moja srednja škola.

Mala matura će se polagati 21. 22. i 23. juna u vremenskom periodu od 9 do 11 sati, tako što će se prvog dana polagati maternji jezik, drugoga dana matematika, dok će se trećeg dana, za razliku od prošle godini kada se polagao kombinovani test, polagati jedan od predmeta koji učenici odaberu.

Najviše učenika odlučilo se za test iz biologije (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (9 odsto) i na kraju fizika (8 odsto).

Bonus video:

02:52

POLAGANJE MALE MATURE U BEOGRADU

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.