NAFTNA MRLJA PLIVA OD NOVOG SADA PREMA BEOGRADU: Stručnjaci otrkili ima li OPASNOSTI i ko je PRVI NA UDARU
ilustracija, Foto: Google street view

važno

NAFTNA MRLJA PLIVA OD NOVOG SADA PREMA BEOGRADU: Stručnjaci otrkili ima li OPASNOSTI i ko je PRVI NA UDARU

Predrag Simonović, ihtiolog sa Biološkog fakulteta u Beogradu kaže da su iz JVP "Vode Vojvodine" saopštili da su preduzete sve mere čišćenja naftne mrlje, te da ne bi trebalo da bude opasnosti za Beograd

Objavljeno:

Ekološki sat otkucava od kada se 30.000 litara nafte juče izlilo na Dunavu kod Novog Sada. Naftna mrlja sada preti da ugrozi Beograd, a prvi na udaru je Zemun.

- Najveća opasnost sa akcidentima je pored hemijskih reakcija i sprečavanje dovoda kiseonika flori i fauni u reci. To je kao da neko navuče foliju preko reke. Može doći do izumiranja jer se smanjuje efekat fotosinteze, odnosno razmene kiseonika fitoplanktona - kaže za "Blic" Miloš Đurišić ekolog.

Kako je objasnio, sada se poremetio lanac ishrane u reci, a zbog hemijske zagađenosti opasnim jedinjenjima ugljovodonika koja izazivaju rak pluća i kože, ljudi su veoma ugroženi.

Upozorio je i na to da bi zbog toga trebalo da se uzdrže od kupanja u vodi Dunava dok se situacija ne stabilizuje.

Šta ako mrlja dođe do Zemuna

Predrag Simonović, ihtiolog sa Biološkog fakulteta u Beogradu kaže da su iz JVP "Vode Vojvodine" saopštili da su preduzete sve mere čišćenja naftne mrlje, te da ne bi trebalo da bude opasnosti za Beograd.

- Zbog izlivanja nafte na Dunavu zabranjeno je kupanje na novosadskom Štrandu. Veća količina nafte ide desnom stranom priobalja, a iz JVP "Vode Vojvodine" saopštili su da su počeli sa čišćenjem. U tom slučaju do prestonice mogu doći manje količine, koje nisu opasne. Ako se ipak desi da veći deo naftne mrlje dođe do Zemuna, verujem da će se tu i zaustaviti zbog oblika priobalja, a tamo gde se zaustavi može se lako pokupiti - napominje Simonović za "Blic".

Ekolog Đuričić kaže da su kod ovog izlivanja nafte za ljude veoma opasni policiklični aromatični ugljovodonici koji su dobro poznati kancerogeni agensi.

- Ovi prerađeni derivati nafte nisu lako zapaljivi, ali ta mogućnost ne bi trebalo da bude isključena, i potrebno je pristupiti čišćenju što pre. Koliko god da se očisti uvek će nešto ostati, a nepovratna šteta je već pričinjena jer je već odmah po izlivanju nafte došlo do hemijskih reakcija sa ostalim organskim supstancama u vodi - kaže on za "Blic".

Đuričić se osvrnuo i na to da se u Dunav u Srbiji u svakom trenutku ulije ogromna količina fekalija, upozorivši da to takođe značajno utiče na kvalitet vode.

Izlilo se skoro 30.000 litara nafte

Podsetimo, juče se kod Čelareva izlilo između 25.000-30.000 litara goriva iz broda koji plovi sa bugarskom zastavom koji je usidren.

Ovim povodom hitno se oglasilo Ministarstvo poljoprivrede i obavestilo o merama koje su preduzete.

"Nakon izlivanja nafte na glavnom toku Dunava, koje se dogodilo danas, hitnom zajedničkom akcijom JVP "Vode Vojvodine" i JVP "Srbijavode" započeta je sanacija i sve druge potrebne procedure kako bi se što brže i delotvornije otklonila sva zagađenja, naftna mrlja iz reke i sve štetne posledice.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.