OVIH DANA SUNČANO I TOPLO, ALI NE ZADUGO: Očekuje nas veliki PAD TEMPERATURE i olujne grmljavine, a evo i KADA!
Kiša u Srbiji, Foto: Nenad Kostić

ne odlažite kišobrane

OVIH DANA SUNČANO I TOPLO, ALI NE ZADUGO: Očekuje nas veliki PAD TEMPERATURE i olujne grmljavine, a evo i KADA!

Na pojedinim lokacijama u veoma kratkom vremenskom intervalu očekuju se i veće količine padavine

Objavljeno:

Nad Srbijom narednih dana biće dominantan anticiklon u prizemlju, koji će centar imati iznad Apeninskog poluostrva, pa se očekuje stabilno i sunčano vreme.

Istovremeno, sa jugozapada se preko Mediterana i našeg područja prostire termički visinski greben, a u sklopu njega stizaće i vrlo topla vazdušna masa sa Mediterana, poreklom sa severa Afrike. Dakle, narednih dana u Srbiji će biti sunčano i veoma toplo.

Maksimalna temperatura biće od u sredu od 30 do 34°C. Najvreliji dani biće četvrtak i petak. Maksimalna temperatura biće od 32 do 36°C, u Beogradu do 35°C, a u petak se u delovima Srbije očekuje i do 37°C.

Narednih dana zbog vedrog vremena, u periodu od 10 do 16 časova očekuju se veoma visoke vrednosti UV zračenja sa vrednostima i do 9 pa se bez adekvatne zaštite ne treba izlagati duže od 10 do 15 minuta. U periodu od 9 do 17 časova preporučuje se i izbegavanje boravka na suncu i zbog opasnosti od toplotnog udara.

UV zraci
UV zracifoto: Profimedia

U petak jače naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom

U petak se očekuje i destabilizacija atmosfere. Očekuje se narušavanje termičkog grebena i pad vazdušnog pritiska, uz spuštanje visinske doline sa severa.

Krajem dana u severozapadnim, a tokom večeri i noći i u centralnim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom. Jugoistočni vetar biće u skretanju na jak severozapadni, piše Telegraf.rs

Inače, ovu promenu vremena doneće prodor hladnog fronta sa severozapada, pri čemu će biti idealnih uslova za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Ponegde se očekuju i veoma jake grmljavinske oluje, jer će osetno svežija vazdušna masa stići iznad pregrejanog tla, tako da će atmosfera i više nego burno odreagovati i to prvo naročito nad Vojvodinom.

Oblačno vreme
Oblačno vremefoto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

Za vikend se očekuje osetno svežije sa kišom i obilnim pljuskovima sa grmljavinom, a očekuju se i grmljavinske nepogode sa gradom i obilnim pljuskovima.

Na pojedinim lokacijama u veoma kratkom vremenskom intervalu očekuju se i veće količine padavine, pri čemu bi palo i preko 30-40 mm kiše po kvadratnom metru.

Očekuje se prodor osetno svežije vazdušne mase sa severa, pa će biti svežije za 10 do 15 stepeni. Maksimalna temperatura biće za vikend od 20 do 27°C.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.