SUTRA NIPOŠTO NEMOJTE DA URADITE OVU STVAR, JAKO JE BITNO: Ovoga se nemojte ODRICATI, inače nećete imati MIRA
Sveti sveštenomučenik Dorotej, Foto: Printscreen

slavimo svetog doroteja

SUTRA NIPOŠTO NEMOJTE DA URADITE OVU STVAR, JAKO JE BITNO: Ovoga se nemojte ODRICATI, inače nećete imati MIRA

Tvoja nemilost peći će te kao žeravica, i neće ti dati mira sve dok se ne pokaješ i ne omekšaš srcem

Objavljeno:

Sveti sveštenomučenik Dorotej je bio episkop tirski od vremena Dioklecijana, pa sve do vremena Julijana Odstupnika, pod kojim je bio namučen i postradao za pravoslavnu veru.

Živeo na zemlji sto sedam godina, i ugodivši Bogu preselio se u život večni 361. godine. Bio je vrlo učen muž. Napisao mnoga poučna dela na grčkom i latinskom jeziku. Naročito je čuvena njegova grčko-latinska Sintagma.

Beseda na današnji dan nalaže kada ne treba narušavati post, i kaže da se ne odričete mogućnosti da pomognete drugima kada god ste u prilici:

Nikada ne narušavaj post u sredu i u petak. Taj post je Crkvom zapoveđen i dobro obrazložen. Ako si ikad u životu narušio taj post, moli se Bogu, da ti oprosti, i više ne greši.

Post
foto: Profimedia / Dejan Ilic / Alamy / Alamy /

Ne odreci dobra onima kojima treba, kad možeš učiniti. Ne odriče ni tebi Gospod ono što tebi treba, ne odreci ni ti čoveku, koga ti je Gospod poslao u susret, da kuša srce tvoje. Ako ti neki siromah jedan put u životu pruži ruku za pomoć, podaj mu i ne otkaži. Tvoja nemilost peći će te kao žeravica, i neće ti dati mira sve dok se ne pokaješ i ne omekšaš srcem.

Bonus video:

01:11

Duhovni i telesni pristup Vaskršnjem postu

(Espreso/ Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.