ZNATE LI KAKO JE JEDAN OD NAJSTARIJIH PARKOVA U BEOGRADU DOBIO NAZIV? Priča je NEVEROVATNA
Manjež, Foto: Printscreen/youtube/Belgrade City

ZANIMLJIVA ISTORIJA

ZNATE LI KAKO JE JEDAN OD NAJSTARIJIH PARKOVA U BEOGRADU DOBIO NAZIV? Priča je NEVEROVATNA

Između dva svetska rata planirano je da park bude svojevrsni kulturni i akademski centar

Objavljeno:

Smešten u centru grada i oivičen Nemanjinom, Resavsom, Kralja Milana i ulicom Svetozara Markovića, park Manjež predstavlja jedan od najlepših i uređenih parkova srpske prestonice. Park je predviđen regulacionim planom grada Beograda 1923. godine, kada je na mestu objekata Kraljevske konjičke garde određeno uklanjanje tih objekata i uređivanje javnog prostora.

Park je dizajnirao Aleksandar Krstić, pionir moderne pejzažne arhitekture. Ureživanje parka trajalo je od 1931. do 1933. godine, a prvobitno ime parka je bilo „Njegovo Veličanstvo“ po prestolonasledniku Petru II Karađorđeviću. Park je prozvan Manjež, a po tom imenu je ostao upamćen do danas. To ime vodi poreklo od francuske reči koja znači konjička škola, obzirom da se na mestu parka nalazili objekti konjičke garde.

Manjež
Manježfoto: Printscreen/youtube/Belgrade City

Između dva svetska rata, planirano je da čitav ovaj prostor predstavlja kulturni centar, a da se u njemu izgrade operska kuća, muzička akademija i konzervatorijum. Planovi nisu ostvareni, a izgrađeno je samo pozorište Manjež(Jugoslovensko dramsko pozorište), Fakultet muzičke umetnosti i Studentski kulturni centar u zgradi nekadašnjeg Doma oficira.

(Espreso / Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.