BEZ STRUJE OSTALO 550 KUĆA: Izlile se REKE u Lazarevcu, evakuisano 120 domaćinstava
Poplave / ilustracija, Foto: RINA

poplave širom srbije

BEZ STRUJE OSTALO 550 KUĆA: Izlile se REKE u Lazarevcu, evakuisano 120 domaćinstava

U MZ Rudovci poplavljeno 35 kuća

Objavljeno:

Reke Peštan i Turija poplavile su deo opštine Lazarevac, sve nadležne službe su na terenu. Evakuisano je 120 domaćinstava, bez struje 550 kuća.

Naselje Darosavica odsečeno je od sveta, a saobraćaj u delu opštine obustavljen, dok su deca evakuisana iz predškolske ustanove.

Predsednik Gradske opštine Lazarevac oglasio se nakon poplava koje su zadesile tu beogradsku opštinu.

- Ugroženo je šest mesnih zajednica, a trenutno su najugroženije MZ Rudovci, deo MZ Malih Crljena, kao i MZ Vreoci, odakle je ukupno evakuisano 120 domaćinstava. U međuvremenu je došlo do porasta vodostaja reke Turije, koja je počela da se izliva i u toku je evakuacija 12 domaćinstava u MZ Junkovac - naveo je prvi čovek GO Lazarevac i dodao:

- U MZ Rudovci nivo reke Peštan je u laganom opadanju. U Rudovcima, posebno u zaseoku Darosavica od poplava je bilo ugroženo oko 35 domaćinstava, kao i 20 domaćinstava koja pripadaju Malim Crljenima, u zaseoku Jelav i Baroševcu. U delu starog Medoševca i mesne zajednice Vreoci imamo ugrožen jedan broj domaćinstava, njih desetak. Najvažnije je da za sada niko od građana opštine Lazarevac nije životno ugrožen.

poplave u Kosjeriću
poplave u Kosjerićufoto: RINA

- Maksimalno je angažovana sva raspoloživa mehanizacija opštinskih javnih preduzeća, ali Elektroprivrede Srbije – Ogranak Kolubara kako bi podigli bedem na reci Peštan i na taj način sprečili izlivanje reke Peštan kod Staklenika prema delu Kolubare Prerada, konkretno Suvoj separaciji gde se nalaze bunkeri sa sirovim ugljem – izjavio je Bojan Stević prilikom obilaska poplavljenih mesnih zajednica.

Bez struje 550 domaćinstava

Zbog visokog vodostaja i plavnog talasa koji dolazi iz pravca Aranđelovca najviše problema na teritoriji opštine Lazarevac već rano ujutru izazvala je reka Peštani koja je ugrozila objekte i infrastrukturu uz njen tok. Od ranog jutra nadležne službe na terenu su preduzimale sve raspoložive mere u cilju zaštite ljudi i objekata.

U MZ Rudovci poplavljeno 35 kuća. EDB Lazarevac je iz bezbedonosnih razloga isključila četiri trafo stanice, tako da je od ujutru 550 domaćinstava bez električne energije. Ugrožena je trafo stanica u naselju Rudovci, a EDB Lazarevac radi na tome da se domaćinstvima do kojih plavni talas nije stigao u što kraćem mogućem roku ponovo priključi na električnu mrežu.

U MZ Mali Crljeni, naselje Petkovača, poplavljeno je preko 20 domaćinstava. Sa napona su skinute dve trafo stanice, a EDB Lazarevac je na terenu i čim se steknu uslovi biće puštena električna energija.

Evakuisano stanovništvo

U MZ Rudovci evakuisana su deca iz predškolske ustanove, zbog potoka koji je počeo da se izliva i preti da se voda ulije u objekat.

Naselje Darosavica je najugroženije i faktički je odsečeno od sveta. Zbog izlivanja Peštana saobraćaj je obustavljen na putu Rudovci – Kruševica, kao i Lazarevac – Vreocim (Ulica Janka Stajčića kod Staklenika u Šopiću).

Danas je hitno održana i 25. Vanredna sednica Štaba za vanredne situacije opštine Lazarevac na kojoj je doneta odluka da se sva raspoloživa mehanizacija opštinskih javnih preduzeća i Ogranka Kolubara stavi na raspolaganje Štabu. Članovi Štaba se u ovom trenutku nalaze na terenu gde prate sve kritične lokacije i preduzimaju sve raspoložive mere u cilju ublažavanja štete.

Bonus video:

01:17

Poplave u Prokuplju

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.