PRESTONICU AUSTRIJE CEO SVET ZOVE VIENA, A MI BEČ: A kad čujete kako ga SLOVENCI zovu, valjaćete se od smeha
Beč, Foto: Profimedia

VEČITA MISTERIJA

PRESTONICU AUSTRIJE CEO SVET ZOVE VIENA, A MI BEČ: A kad čujete kako ga SLOVENCI zovu, valjaćete se od smeha

Postoje čak tri imena za Beč

Objavljeno: 16:11h

Oduvek smo se pitali kako to da svi Beč zovu Vien/Vijena/Viena, a samo mi sa ex-Yu prostora - Beč. Instagram stranica "Geokutak" daje odgovor na ovo pitanje.

Jedan od "mitova" vezanih za ime "Beč" je taj da je ta reč mađarskog porekla, međutim, prema podacima iz enciklopedije "Britanika" (izdanje iz 1911.) u pitanju je reč južno-slovenskog porekla koja označava avarsku tvrđavu koja se nalazila na tom mestu.

Dakle u gotovo svim evropskim jezicima ime za glavni grad Austrije glasi: Vien,Vijena,Viden,Vin,Vena,Videnj,Vine, samo južnoslovenski narodi, uključujući i neslovenske Mađare govore da je glavni grad Austrije - Beč.

Srbi, Hrvati, Bosanci, Crnogorci, Mađari kažu Beč, a zanimljivo je da Makedonci iako su slovenskog porekla, koriste reč Viena.

Ipak, apsolutni pobednici su Slovenci koji Beč zovu - Dunaj.

Da rezimiramo, postoje tri imena za Beč: Dunaj - po reci Dunav koja protiče kroz Beč, od keltske reči "Vedunia" (šumski potok) koju koriste gotovo svi evropski narodi kada pomisle na Beč i naposletku "Beč" od slovenske reči za pomenuto avarsko utvrđenje.

(Espreso / Sbrija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.