BILI SMO NA HUMANITARNOJ AKCIJI I PITALI KAKO DA POMOGNEMO: Evo šta su nam rekle NAJVEĆE SRPSKE ZVEZDE!
Viktor Savić, Aleksandra Radović i Lena Kovačević, Foto: Tamara Trajković, printscreen/versko dobrotvorno starateljstvo

humanost na delu

BILI SMO NA HUMANITARNOJ AKCIJI I PITALI KAKO DA POMOGNEMO: Evo šta su nam rekle NAJVEĆE SRPSKE ZVEZDE!

Da ne bude gladnih pošalji 200 ili 500 na 2844

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

U Kripti Hrama Svetog Save danas je organizovana konferencija za štampu na kojoj su svi prisutni bili upoznati sa radom dobrotvorne organizacije Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke koja deluje u okvirima Srpske Pravoslavne Crkve - Versko dobrotvorno starateljstvo. Predstavljena je kampanja "Nahrani gladnog" slanjem poruke sa sadržajem 200 ili 500 na 2844.

Na konferenciji su govorili njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički gospodin Petar Bogdanović, vikar Patrijarha srpskog i koordintor VDS-a, Jerej Vladimir Marković, generalni sekretar VDS-a, Sveštenik Branislav Jocić, koordinator aktivnosti Pomoć porodici, kao i pevačice Aleksandra Radović i Lena Kovačević i glumac Viktor Savić.

Versko dobrotvorno starateljstvo na dnevnom nivou obezbeđuje 2000 obroka za socijalno ugroženo stanovništvo na 5 lokacija u gradu, garderobu, besplatne zdrastvene preglede i pravne savete, pomaže višedetnim porodicama i samohranim roditeljima kao i domovima za stara lica, nezbrinutu deci i bolnicama.

1 / 5 Foto: Tamara Trajković

Episkom Toplički Petar Bogdanović zahvalio se svim prisutnima koji su se odazvali pozivu, a posebno Viktoru Saviću, Aleksandri Radović i Leni Kovačević kao javnim ličnostima koje su podržale ovu humanitarnu akciju. On je naglasio da "Tama ne može napustiti našu dušu, ako se ne otvori prozor kroz koji će ući svetlost" te da je "Svetlost Hristova, svetlost od koje beži svaka tama".

On je kazao da njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije već decenijama svoju profesorsku platu sa Bogoslovskog fakulteta deli sa siromašnima, sa bolesnima, kao i sa studentima, podstičući naše talentovane mlade, a ne gledajući pritom ko je koje vere i nacionalnosti.

Dodao je da smo svi mi "oni koji imaju privilegiju da pogledima našim prepoznamo autentične ličnosti - ikone božije i oni koji imaju privilegiju da učestvuju u radosti".

Aleksandra Radović je izjavila da je velika čast učestvovati u jedno ovakvoj humanitarnoj akciji i da se neke stvari podrazumevaju, poput toga da treba pomoći i pružiti svakome kome je pomoć neophodna.

"Čast mi je da sam u ovako lepom društvu danas. Svi smo tu zbog jednog cilja i zahvalni smo Bogu što nam je uopšte dao priliku da budem deo svega ovoga. Znam da se moje kolege Lena i Viktor maksimalno angažuju u ovakvim akcijama. Mi se trudimo da svako pomogne u okviru svoje mogućnosti. Zahvaljujući ocu Vladi sa kojim sam imala priliku da putujem prvi put na Kosovo i Metohiju, videla sam kako to izgleda na delu, kako su ljudi složni i kako im ništa nije teško i da im je pomoć drugome prioritet u životu. Neke stvari se podrazumevaju, ukoliko ja imam, a ti nemaš, normalno je da ću ti dati" rekla je Aleksandra Radović.

1 / 3 Foto: Tamara Trajković

Lena Kovačević je rekla da je duboko ganuta dobrotom i milosrđem svakog pojedinca, te da iskreno veruje da će Versko dobrotvorno starateljstvo u skorijoj budućnosti biti stub pomoći našeg društva.

"Hvala vam na mogućnosti da danas sedim sa vama ovde i da budem deo ove prelepe i važne misije. Mene stvarno iskreno uvek potrese i nekako gane dobrota i milosrđe pojedinaca. Posebno hvala ocu Vladi jer sam njegov rad najviše pratila svih ovih godina. Tako da sam ganuta činjenicom da se Versko dobrotvorno starateljstvo razvija na ovakav način. Sigurna sam da će u budućnosti postati i jedno od najvećih stubova naše zemlje. Tako da molim sve predstavnike medija da svi zajedno danas podelimo ovaj broj "pošalji 200 ili 500 na 2844" izjavila je Lena Kovačević.

1 / 4 Foto: Tamara Trajković

Viktor Savić je kazao da uskoro počinje akcija "Ljubav - žurke" koja će predstavljati dnevne žurke na kojima će se ljudima koji nisu u kontaktu sa crkvom, predočiti ovaj problem, kako bi se oni zajedno uključili u humanitarne akcije.

"2012. u zgradi Bigza osnovali smo klub zatvorenog tipa, da bismo se mi sklonili od grada i tu smo pravili žurke za nas, od gitarske muzike do elektronske muzike. Međutim, mi smo želeli da pored razonode to sve dobije i neki viši smisao. U jednom trenutku jedan naš drugar se razboleo i mi da bismo mu pomogli napravili smo festival "Dance for lifes". To je bio festival elektronske muzike koji je trajao dve noći i koji je posetilo šest hiljada ljudi. Tako da smo uspeli da prikupimo oko 40 hiljada evra za njegovo lečenje. Poslali smo ga na lečenje, ali nažalost on je posle godinu dana preminuo. Nakon toga smo počeli da sarađujemo sa Budi human organizacijom i dobili smo naš broj na koji smo prikupljali novac od naših žurki. A onda smo sa tog broja raspoređivali novac ljudima kojima je pomoć bila neophodna. Kasnije se to promenilo i počeli smo da prikupljamo preko njihovog centralnog broja. Zatim smo došli na ideju "Ljubav - Žurke". To su dnevne žurke zatvorenog tipa koje dnevno poseti oko hiljadu ljudi. Sada će te žurke ponovo krenuti i cilj je da urbanoj i gradskoj ekipi, kao i mladim ljudima koji nemaju mnogo kontakta sa crkvom, da se upute na humanitarne akcije i da se ovaj broj što više ispromoviše" objasnio je Savić.

1 / 3 Foto: Tamara Trajković

Pitali smo pevačicu Aleksandru Radović kako mi kao društvo možemo da podignemo svest o tome da ima mnogo siromašnih i da im je treba pomoć, na šta nam je ona odgovorila da treba poći od naše dece i da njih pre svega trebamo da naučimo šta je ljubav, milosrđe i saosećajnost.

1 / 3 Foto: Tamara Trajković

"Mi stalno učestvujemo u humanitarnim akcijama, sve u zavisnosti kome je neophodna pomoć u datom trenutku. Moram da kažem da se svest o ovom problemu treba podići kroz medije. Mediji moraju da se bave time i da stalno ukazuju na to i da pozivaju. Kao što nas stalno poziva sveštenstvo: "Možeš li danas? Možeš li sutra? Možeš li ovoj osobi pomoći?...Tako da možete i vi kao mediji postaviti pitanje: "Da li se možete uključiti u tu i tu humanitarnu akciju?". Opet kažem nije sve u novcu, ukoliko ja imam neko znanje, ja mogu tim znanjem pomoći nekoj osobi. Pogledajte kakve sve divne rezultate postižu naši ljudi. Pogledajte Novaka Đokovića, pogledajte Nikolu Jokića... oni su naš ponos. Svako u okviru svoje profesije može svojim znanjem doprineti i uticati na neke nove generacije koje neće biti "zaludne generacije" koje su nezainteresovane. Polazim od dece, neko nas treba da leči u starosti, potrebna nam je dečja ljubav. Potrebno nam je milosrđe i saosećanje, a mi nažalost vaspitavamo decu na način da ih bude baš briga da li je njihovom drugu nešto potrebno u razredu. Pođimo od toga kako da uputimo našu decu da budu bolji ljudi" rekla je Aleksandra Radović za Espreso.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.