KIŠA I VLAGA MOGU DA BUDU OPASNE ZA DVE GRUPE LJUDI: Dr Goran iz Hitne pomoći dao NAJVAŽNIJI SAVET, obratite pažnju
Goran Milosavljević, Foto: Printscreen/RTS

oprez

KIŠA I VLAGA MOGU DA BUDU OPASNE ZA DVE GRUPE LJUDI: Dr Goran iz Hitne pomoći dao NAJVAŽNIJI SAVET, obratite pažnju

Šta pomaže da se ublaže teški simptomi koje ogroman broj ljudi oseća kada je vreme nestabilno?

Objavljeno:

Nakon par dana toplog i sunčanog vremena, širom Srbije ponovo pada kiša, a osim što nam svima otežava da obavljamo svakodnevne aktivnosti, utiče nam i na zdravlje. Kako naglašavaju stručnjaci iz Hitne pomoći, najviše poziva dobijaju od metereopata, osoba koji su osetljive na česte smene toplog i hladnog vremena (koje najavljuje vremenskaprognoza i za naredni period), ali i honičnih bolesnika.

Simptomi na koje se najčešće žale su glavobolja, vrtoglavica, opšta slabost, poteškoće u disanju, umor, bolovi u kostima, skokovi pritiska, itd. O tome šta možemo da uradimo da predupredimo ove tegobe, kako da se nosimo sa ogromnom vlagom u vazduhu kada temperatura ponovo skoči, otkrio je u uključenju u jutarnji program na RTS, dr prof. Goran Milosavljević iz Hitne pomoći.

Hitna pomoć
Hitna pomoćfoto: Filip Plavčić, Ilustracija

"Pored dve saobraćajne nesreće, u kojima je jedan mladić od 25 godina teže povređen, najviše poziva je bilo od strane hroničnih bolesnika sa respiratornim, kardiovaskularnim problemima", kaže doktor.

Narednih sedmica se predviđaju visoke temeprature, uz veliku vlagu u vazduhu, a kako sačuvati zdravlje u takvim uslovima i sprečiti tegobe, doktor kaže:

"Velika vlažnost najviše ne prija pacijentima sa respiratornim problemima, asmatičarima i onima sa hroničnom opstrukivnom bolešću pluća. Savet je da uzimaju redovno svoju terapiju, da se jave svom lekaru ako ima potrebe, a u slučaju težih pogoršanja, da se jave službi Hitne pomoći. Takođe, savet je da izbegavaju periode kada je najveća temperatura, tačnije najveće isparenje, da ne izlaze napolje. Jedino u večernjim satima, kada je isparenje manje, da izađu."

Kišno vreme
Kišno vremefoto: RINA

Jedine osobe kojima je kiša donela boljitak su oni koji pate od alergija.

"Kiše pogoduju pacijentima sa alergijama, kiša spira antigene koji su u polenu, te se ne dolazi toliko u kontakt sa njima, pojava simptoma je dosta smanjena. Za razliku od toga kada je lepo vreme, kada je sučano, vetrovito, kontakt sa alergenima je mnogo veći.", zaključio je doktor.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.