CELO SU MU TELO IZBOLI EKSERIMA: Slavimo sveca koji je STRADAO u ime Hrista, ispoštujte ovo danas!
Sveti Lukilijan, Foto: Wikipedia

VELIKI PRAZNIK

CELO SU MU TELO IZBOLI EKSERIMA: Slavimo sveca koji je STRADAO u ime Hrista, ispoštujte ovo danas!

Celo telo mu je izbodeno ekserima, a devica Paula je potom uzela njegovo telo i sahranila ga časno

Objavljeno:

Danas se po kalendaru Srpske pravoslavne crkve obeležava Sveti mučenik Lukilijan i drugi s njim. Njegovo preobraćanje u hrišćanstvo izazvalo je veliko uzbuđenje među onima koji nisu verovali u Boga u Nikomidiji. Pošto se nije hteo odreći svoje nove vere, on je izveden na sud, gde su ga isprebijanog prebacili u tamnicu.

U tamnici zatiče četiri mladića: Klaudija, Ipatija, Pavla i Dionisija. Prema verovanju on se obradovao mladićima i zajedno su provodili vreme u u razgovorima i molitvama.

Kada su ih izveli iz tamnice, mučili su ih, a onda su mladići ubijeni, a Lukilijan je tada razapet na krst od Jevreja. Celo telo mu je izbodeno ekserima, a devica Paula je potom uzela njegovo telo i sahranila ga časno.

Crkva
foto: Tamara Trajković

Za to je naknadno optužena na smrtnu kaznu, a prema verovanju, primila je od Boga dva venca: venac devstva i venac mučeništva. Danas se izgovara tropar, kratka crkvena pesma posvećena ovom prazniku:

- Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.

05:18

ČUDOTVORNA IKONA BOGORODICE TROJERUČICE U VAZNESENJSKOJ CRKVI: Vernici širom Srbije dolaze da se poklone ikoni sa Hilandara

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.