PARGA NA VRHU LISTE OMILJENIH LETOVALIŠTA: Imaju šta da ponude, a ove cene možete da očekujete!
Parga, Foto: Profimedia

ima poseban šarm

PARGA NA VRHU LISTE OMILJENIH LETOVALIŠTA: Imaju šta da ponude, a ove cene možete da očekujete!

Većina komentatora se slaže da cene u Pargi jesu nešto više u odnosu na ostala mala mesta van ostrva

Objavljeno:

Parga je malo letovalište u Epirskoj oblasti, gde se moderni turistički sadržaji prepliću i savršeno uklapaju sa duhom nekih davno prošlih vremena koja još uvek lebde uskim uličicama nalik na srednjevekovne. Poseban šarm joj daje mešanje grčkih i italijanskih uticaja, naročito vidljivo oko glavne luke, po mnogima najlepšeg dela ovog letovališta.

Iako mali, Parga je vrlo sadržajan gradić sa bogatom ponudom aktivnosti. Posebnu vrednost daje joj njen izuzetan položaj, koji omogućava najraznovrsniji spektar izleta i obilazaka. Letovanje u Pargi tako može biti najromantičniji medeni mesec, uzbudljiva avantura ili nezaboravni provod sa prijateljima, ali, pre nego što ga rezervišete, evo šta treba imati na umu.

Pre svega, Parga nije jednostavna za kretanje. Vrlo je brdovita, sa uskim ulicama i plažama koje imaju nešto nezgodniji pristup, a i međusobno su udaljene. Prvenstveno će prijati ljubiteljima šetnje, ali uz vrelo grčko sunce i letnje gužve ni to nije uvek i svima prijatno.

Stoga, uprkos čarobnom ambijentu, Parga ipak nije najbolji izbor za starije osobe, roditelje sa malom decom koja nisu naviknuta na hodanje i uopšte osobe koje se otežano kreću. Naravno, dolazak sopstvenim automobilom (ili iznajmljivanje), može ne samo olakšati nego i upotpuniti Vaš boravak, jer je upoznavanje okoline vredno koliko i istraživanje samog grada.

Parga
foto: Profimedia

Parga u junu, julu, avgustu ili septembru?

Turisti iz grupe "Grčka Info" su se više puta dotakli i temperature mora. Parga leži na Jonskom moru koje je često hladnije od Egejskog. Nekima je voda bila hladna za kupanje u junu, drugima čak i tokom jula, a ima i mnogo onih koji nisu imali takvih problema - dakle, ne postoji pravilo. Ipak, naglašeno je da je more u Pargi posebno prijatno krajem avgusta i u septembru.

Šta obići u Pargi?

Kada je reč o plažama, Parga ih ima tri, a iako treba malo pešačenja do njih, posetiocima su šetnje kroz maslinjake bile prijatne i zanimljive. Čini se da je među njima omiljeni Valtos - mada, treba istaći 118 stepenika koji se nalaze na putu do nje. Interesantna je i mala uvala Piso Krioneri, dok se šljunkovita Krioneri pokazala kao najmanje primamljiva posetiocima. Automobilom, taksijem ili brodićem možete obići i brojne okolne plaže, među kojima naši turisti izdvajaju peščanu Lihnos Beach i Sarakiniko.

Parga
foto: Profimedia

Cene u Pargi

Većina komentatora se slaže da cene u Pargi jesu nešto više u odnosu na ostala mala mesta van ostrva. To se posebno odnosi na cene ležaljki, koje se svuda doplaćuju, počev od 8 evra pa naviše. Što se tiče smeštaja, na Bukingu cene variraju od 20 evra po osobi i idu do 200, u zavisnosti od udaljenosti od plaže.

Iskustvo koje ne treba propustiti jeste plivanje do malenog obližnjeg ostrva Devica Marija, na kome Vas čeka čuvena bela crkva, mirisna borova šuma, česma sa izvorskom vodom, ali i očaravajući pogled na Pargu. Do ostrvceta se može doći i brodićem, ali u pitanju je svega nekoliko desetina metara udaljenosti, pa se lako može doplivati.

U Pargi i njenoj okolini ima mnogo toga što treba obići i iskusiti - od taverni na glavnoj promenadi u luci, preko barova, noćnih klubova i kafića na litici, do istorijskog i kulturnog znamenja, crkava i tvrđava, Starog grada i tradicionalnih sela.

Parga, Grčka
foto: Privatna arhiva

Izbor izleta iz Parge je toliko šarenolik da je zaista teško odlučiti se gde ići. Ipak, na vrh liste većina naših turista u grupi stavlja posetu mitskoj reci Aheron. Nekada je to bila kapija Hada, a danas bajkovito i jedinstveno mestu za šetnju, izlete, rafting ili plivanje - ako Vam ne smeta ledena voda. Turiste je očaralo i krstarenje Jonskim ostrvima, poseta Paksosu i Antipaksosu, obližnjoj Sivoti... lako je dostupan ceo potez od Krfa do Lefkade, pa svako može pronaći nešto za sebe.

Ukoliko se ovde nađete sredinom avgusta, zateći ćete Pargu u posebnoj, festivalskoj atmosferi. Proslava Pargine, zaštitnice grada, održava se svakog 15. avgusta, kada sve vrvi od muzike, vatrometa i brodova.

S obzirom na teren, treba biti posebno pažljiv pri odabiru smeštaja u Pargi. Kako biste izbegli mnogo pešačenja, najsigurnije je rezervisati smeštaj u centru. Ipak, ako Vam uspinjanje ne predstavlja problem, i smeštaj na uzvišenjima ima svojih prednosti, pre svega panoramske poglede i više mira i tišine.

04:13

NOVA HIT DESTINACIJA ZA LETOVANJE! Hoteli su renovirani, a ponude izuzetno povoljne! Najbolji aranžmani DO KRAJA JUNA

(Espreso/Grčka info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.