DEČAKU (3) SE DEFORMISALA GLAVA NAKON UJEDA KOMARCA: Majka traži pomoć, potpuno je otečen! (FOTO)
Komarci, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

ovo je užas!

DEČAKU (3) SE DEFORMISALA GLAVA NAKON UJEDA KOMARCA: Majka traži pomoć, potpuno je otečen! (FOTO)

Majka jednog mališana od tri godine na društvenim mrežama objavila fotografiju je otečene glave njenog trogodišnjeg sina tražeći pomoć

Objavljeno:

Sa komarcima ćemo izgleda ove godine imati probleme kakve ne možemo ni da zamislimo. Em što su se zbog ovog dugog kišnog perioda namnožili više nego ikad i što suzbijanje nije moglo na vreme da se sprovede kako treba upravo zbog ovakvog vremena, uz domaće komarce razmnožili su se i opasni tigrasti komarci... Koliko su se komarci "osilili" najbolje pokazuje slučaj dečak iz Beograda kome je posle uboda ovih krvopija oteklo pola glave!

Majka jednog mališana od tri godine na društvenim mrežama objavila fotografiju je otečene glave njenog trogodišnjeg sina tražeći pomoć, i tvrdeći da je to posledica ujeda komarca.

Detetu se nakon ujeda komarca deformisala glava

- Da li neko zna kada će da prskaju ove komarce koji nas terorišu danima? Ovo na potiljku je otok od ujeda komarca, dete ima tri godine - napisala je ona u grupi "Moj Beograd".

Komarac, Ujed
foto: Printscreen/instagram/Moj_beo_grad

Zaprašivanje se inače sprovodi koliko to vremenske prilike dozvoljavaju. Juče, prvog suvog dana posle dugačkog niza kišnih, u Beogradu je počela do sada najobimnija akcija suzbijanja komaraca na više lokacija. Ona se nastavlja i danas.

Da ćemo imati problema sa komarcima ove godine upozorili su iz JKP "Gradska čistoća" koji su inče zaduženi za njihovo suzbijanje, koji su sredinom maja upozorili da je pred nama zaista teška godina i da će biti teško izboriti se sa tolikim brojem komaraca.

Osim toga, uz "klasične kućne" krvopije, namnožili su se i azijski komarci! I jedni i drugi prenose opasne zarazne bolesti, čak više od 20 vrsta njih, poput denge i čikungunja groznice. Tigrasti azijski komarac sada je veoma rasprostranjen i u velikim gradovima, kao što su Beograda i u Novi Sad. U Italiji i Francuskoj tigrasti komarac pre desetak godina već je izazvao epidemije.

Nije poznato koja vrsta komarca je ubola dečaka.

Ubod komarca će u većini slučajeva ostaviti za sobom crveni pečat, koji će svrbeti, ali će se povući relativno brzo. Međutim, ono što predstavlja veliki problem, to je što postoje i slučajevi kada će preneti virus “Zapadnog Nila”, koja je u Srbiji zvanično registrovana prvi put krajem jula 2012. godine.

Novembra, prošle godine je, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ ukupan broj obolelih u toj sezoni bio 228, od kojih je 97 bilo u Beogradu.

Šta je virus "Zapadnog Nila"?

Groznica Zapadnog Nila je infektivno oboljenje koje se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca.

Prenošenje infekcije na ljude i druge životinje najčešće nastaje ubodom zaraženog komarca, dok se oni zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica, piše na sajtu Gradskog Zavoda za javno zdravlje Beograd.

komarci
foto: Profimedia

Virus ne prenosi direktnim kontaktom jedne osobe sa drugom putem dodira, poljupcem ili negovanjem inficirane osobe. Simptomi bolesti nastaju 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Kako da se zaštite

Na sajtovima za dezinskeciju i deratizaciju navode i nekoliko primera kako se može sprečiti napad komarca. Najbolje je, kako pišu, izbegavati boravak u blizini vode, šume, livade, parka, posebno u sumrak i u zoru kada ih je najviše (od 19 h do 23 h je period najveće aktivnosti komaraca).

Postoje i određene preventivne mere ukoliko odlučite da i u to vreme budete napolju.

Oblačite košulje sa dugim rukavima, dugačke pantalone, čarape i kape

Postavite komarnike na prozorima i vratima

Uklonite višak vegetacije oko kuće, ona im služi kao zaštita i mesto za razmnožavanje. Važno je redovno kositi travu, šišati živu ogradu, sklanjati opalo lišće

Neke biljke poput lavande, bosiljka, ruzmarina, nane ispuštaju jake mirise koje odbijaju komarce, te ih zbog toga treba saditi što više

Održavajte čistoću okoline. Očistite smeće, ispraznite kante za đubre i kontejnere, uklonite divlje deponije, ne bacajte blizu kuće organske materije, njima se hrane larve komaraca, redovno praznite septičku jamu

Obratite pažnju na stajaću vodu, jer komarci tu polažu svoja jaja. Da biste sprečili ili bar smanjili njihovo razmnožavanje, potrebno je da osušite barice oko kuće, ispraznite kantice, stare saksije, oluke i ostala mesta gde voda stoji duže vreme. Proverite podrume, garažu, šupe i ostale prostorije gde se slabo zalazi. Ukoliko imate na terasi ili u dvorištu bazen, noću ga ispraznite.

Komarci
foto: Profimedia

Korišćenje repelenata. U prodaji postoji mnogo preparata, kako za odrasle tako i za decu. Repelenti su supstance prirodnog ili sintetičkog porekla koje ometaju senzore insekata i na taj način ih odbijaju

Gde se danas sprovodi suzbijanje komaraca

U sredu 14. juna 2023. godine, u periodu od 18 sati do ponoći ekipe „Čistoće“ vršiće akciju suzbijanja odraslih jedinki komaraca, na sledećim lokacijama: Dunavac, Besni fok, Preliv, Vrbovski, Kovilovo, Frikom, Glogonjski rit, Jabučki rit, Lisičiji jarak, Pinosava, Avala, jezero Veliko blato, Ovčanski Sebeš, Reva, Beli potok, Zuce, Prokop, Topčidersko brdo, Dedinje, Lisičiji potok, Vidikovac, Kneževac, Petlovo brdo, Kijevo, Batajnica, Repište, Skojevsko naselje, Banovo brdo, Stara šećerana, Blokovi 44,45, 70, 70A,71,72, Dorćol, Dunavski kej, Kalemegdan, Stari grad, Zemun Gornji grad, Nova Galenika, Zemun Donji grad, Senjak, Kanarevo brdo, Miljakovac, Cerak, Cerak vinogradi, Bele vode, Julino brdo, Batajnica, Čukarička padina, Retenzija, Belvil, Staro sajmište, park Ušće do hotela Jugoslavija i Batajnica.

U "Čistoći" napominju da će tretman biti sproveden ukoliko vremenski uslovi budu dozvolili.

Dodaju i da su svi preparati koje ekipe JKP „Gradska čistoća“ koriste za tretman suzbijanja komaraca registrovani od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisani u Privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah.

JKP „Gradska čistoća“ apeluje na sugrađane da ekipama koje izvode tretmane suzbijanja komaraca omoguće nesmetan rad, a na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcija na lokacijama gde se obavlja suzbijanje komaraca.

Ukoliko građani primete povećanu brojnost komaraca na određenom lokalitetu, o tome mogu da obaveste servisni centar Grada Beograda na broj telefona 11-0-11 radnim danima od 7 do 22 časa, i subotom od 8 do 14 časova.

06:02

ČOVEČE, MALARIJU PRENOSE KOMARCI, A NE LJUDI! Dr Šekler oštro prema predstvaniku SZO: Rekao je totalnu glupost! Sudanci su žrtve

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.