NE OKLEVAJTE DA UČINITE OVO TOKOM POPLAVA: Iz Sektora za vanredne situacije dali VAŽNE SAVETE
Poplava / ilustracija, Foto: MUP

OBRATITE PAŽNJU!

NE OKLEVAJTE DA UČINITE OVO TOKOM POPLAVA: Iz Sektora za vanredne situacije dali VAŽNE SAVETE

S obzirom na to da meteorolozi najavljuju nove padavine do sutra do nedelje, Milenković kaže da su oni non stop u pripravnosti

Objavljeno:

Zbog velikih padavina poplave su pogodile pojedine delove Srbije, a zbog kojih su samo za dan vatrogasci spasioci Sektora za vanredne situacije MUP evakuisali 19 osoba, koliko je juče premešteno na bezbedno mesto dok se ne stabilizuju uslovi za život na lokacijama na kojima su bili, kaže u razgovoru za Telegraf.rs major policije Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Kako navodi, od 26. maja kada su počeli problemi zbog padavina, do danas, vatrogasci su evakuisali 74 osobe. Na sreću, ljudskih žrtava nije bilo i nadaju se da će tako i ostati.

Situacija u područjima pogođenim pooplavama - Čačku, Jagodini, Varvarinu... danas je malo mirnija, međutim, nema opuštanja jer meteorolozi najavljuju novi nalet padavina od sutra do nedelje.

- Posle jučerašnjeg dana kada je bilo mnogo većeg angažovanja i intervencija, naši pripadnici su od jutros na nekoliko lokacija nastavili sa otklanjanjem posledica elementarnih nepogoda, a to su, kako mi to tehnički nazivamo, intervencije na crpljenju vode na lokacijama gde je juče bilo malo kritičnije. To je teritorija opštine Sokobanja, Čačak, nekoliko lokalnih samouprava Pomoravskog okruga kao što su Jagodina, Ćuprija, Despotovac, zatim Rasinski okrug - Kruševac, Varvarin... Danas je fokus na tome gde god da za tim ima potrebe, građani zovu i postoji mogućnost da se crpi voda iz podrumskih prostorija, stambenih zgrada - objašnjava Milenković.

Miloš Milenković
Miloš Milenkovićfoto: Printscreen/youtube/Novo jutro

On podseća da su uz Sektor za vanredne situacije angažovane i lokalne snage preko Štaba za vanredne sitacije i mehanizacija komunalnih preduzeća, a sve da se što pre otklone posledice i normalizuje život.

S obzirom na to da meteorolozi najavljuju nove padavine do sutra do nedelje, Milenković kaže da su oni non stop u pripravnosti.

- Što se tiče prognoza i predviđanja za par dana, imamo neku najavu potencijalnih padavina u narednom periodu i fokus je na istočnoj, jugositočnoj i jugozapadnoj Srbiji. Znate i sami da je meteoriologija bazirana na teoriji verovatnoće pa ćemo i sutra imati komunikaciju i donositi odluke koje kapacitete stavljati u dodatnu pripravnost i podizati ali neprestano će Sektor i lokalni Štabovi za vanrende situacije biti spremni da reaguju i prevenstveno spasu ljudske živote i materijalno i kulturno dobro. Uvek smo na usluzi kada je potrebna pomoć - napominje on.

Kako se ponašati tokom poplava

Prethodnih dana bili smo svedoci da su se ljudi uprkos apelima da to ne čine probijali kroz bujice, da li peške ili automobilima, a naš sagovornik još jednom apeluje na sve građane da izbegavaju kritična područja i da se ne ustručavaju da pozovu u pomoć 193, odnosno vatrogasce-spacioce.

- Građani, pre svega, treba da izbegavaju područja koja su kritična, gde je već došlo ili može doći do plavljenja. Treba da slušaju savete nadležnih i određenih institucija. Znamo da smo u eri društvenih mreža, svi vole da prvi daju neki snimak sa lica mesta, ali ne treba prilaziti nabujalim bujičnim vodotokovima - navodi Milenković:

- Isto tako sa vozilima. Kada vidite ispred sebe da je došlo do izlivanja, ne treba prolaziti kroz tu vodu. Ako ste u domaćinstvima, ako je voda došla do dvorišta ili blizu, treba pokušati džakovima oivičiti bedem oko kuće da voda ne uđe. A, ako je već došlo do toga, i imate više etaže, treba se popeti na više spratove, isključiti snabdevanje električnom energijom i ono što je ključno, u svakoj direktnoj ili potencijalnoj opasnosti pozvati 193 naše vatrogasce spasioce koji će uvek reagovati - ističe Milenković.

Napominje i da, ako se automobilom uđe u vodu dubine 30, 40 centimetara, ona u roku od 5 minuta može da prođe metar i po i dva.

- Tako da, kao što sam rekao, ako vidite da je prekinut pravac, bolje je okrenuti se i vratiti se i naći neki alternativni nego eksperimentisati jer su bukvalno minuti u pitanju kako se nivo vodostaja podiže. Građani možda neće moći da se spasu ako ulete u tako visoki vodostaj - napominje on i opet poručuje građanima da ne oklevaju da pozovu 193 ako su izloženi opasnoti.

Bonus video:

02:07

VANREDNA SITUACIJA U ČAČKU: Poplave izazvale haos u ovom gradu

(Espreso / Telegraf.rs, Ljubinka Račić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.