ZA DAN I PO PALA KIŠA KOLIKO RANIJE ZA MESEC DANA: Zna se i kad prestaju pljuskovi i stiže razvedravanje
Kiša, Foto: Nemanja Nikolić, Emilija Jovanović, Beta Dragan Gojić

vreme u srbiji

ZA DAN I PO PALA KIŠA KOLIKO RANIJE ZA MESEC DANA: Zna se i kad prestaju pljuskovi i stiže razvedravanje

U ovom delu Srbije izlile su mnoge male reke i potoci i to naričito u slivu Velike i Zapadne Morave

Objavljeno:

Na području Srbije u poslednja dva dana pale su ogromne količine padavina.

U nedelju su pljuskovi bili snažnog, ali lokalnog karaktera, pa dok je na nekim lokacijama u veoma kratkom vremenskom intervalu palo od 30 do 50 mm kiše po kvadratnom metru, uz poplave i bujice, na maloj udaljenosti od tih bilo je ili vrlo malo padavina ili nije palo ni kapi kiše.

Za razliku od vikenda, ponedeljak i noć iza nas doneli su Srbiji veoma obilne padavine na velikom prostoru, jer je reč bila o kompaktnoj oblačnosti, koja je zahvatila veći deo Srbije.

U poslednjih 36 sati veoma obilna kiša padala je južno od Save i Dunava i na jugu Banata, a najobilnija bila je jugu, jugoistoku i istoku Srbije, u Pomoravlju, donjem Podunavlju, u Rasinskom i u Braničevskom okrugu, a kiša je u ovim predelima bila praćena i obilnim pljuskovima, ponegde i grmljavinom.

Kiša
foto: Nenad Kostić

I dok je Vojvodina, osim jug Banata u poslednjih 36 sati prošla bez kapu kiše, u ostalim predelima Srbije palo je od 10 do 30 mm, u južnim, jugoistočnim i istočnim predelima Srbije i u Rasinskom okrugu preko 50 mm, a najobiljija kiša pala je u delovima istočne Srbije i u centralnom delu Pomoravlja, čak preko 100 mm, u Ćupriji 130 mm, a lokalno na širem području centralnog dela Pomoravlja na potezu oko Ćuprije, Jagodine i Despotovca i preko 150 mm, što je količina padavina koja u proseku padne za dva meseca.

U ovom delu Srbije izlile su mnoge male reke i potoci i to naričito u slivu Velike i Zapadne Morave. U urbanim sredinama nastale su i urbane poplave, zbog nemogućnosti da odovodni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Pod vodom su se našli i delovi Jagodine, Paraćina, Ćuprije, Varvarina, Despotovca, Svilajnca, Rekovca, Čačka, Kruševca, kao i veliki broj sela na širem području ovih gradova. Poplavljene su brojne kuće i oranice, uništeni putevi, a u prekidu je bio i železnički saobraćaj između Beograda i Niša.

Danas je u Vojvodini osvanulo vedro jutro, a u ostalim predelima oblačno, u Pomoravlju, Rasinskom okrugu i na istoku Srbije i sa kišom.

Dobra vest je da će padavine oko podneva u svim predelima prestati, uz delimično razvedravanje, dok će na severu Srbije tokom celog dana biti sunčano, naročito u Beogradu i u Vojvodini.

Danas je i relativno sveže za ovo doba godine, uz temperature od 18 do 24°C, u Beogradu do 22°C.

Kiša
foto: Nenad Kostić

U sredu će biti toplije i u većini predela suvo sa sunčanim periodima. Ipak, već sredinom dana u južnim i jugozapadnim, a posle podne i uveče i u ostalim predelima Srbije očekuje se kiša sa pljuskovima i grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće oko 25°C.

Od četvrtka do kraja sedmice biće veoma nestabilno sa svakodnevnim pljuskovima i grmljavinom. Ponovo će biti uslova za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i veoma obilnim pljuskovima.

Inače, kad je reč o vodostaju u narednom periodu, u toku poslepodneva sledi smirivanje situacije na manjim bujičnim tokovima i vraćanje izlivenih reka u korita, ali se očekuje nagli rast srednjih tokova, ali bez većih opasnosti od poplava.

Kada je reč o Dunavu, vodostaj je srednjih visina i imaće narednih dana manji pad u gornjem, a manji porast u donjem i srednjem toku kroz Srbiju.

Sava će narednih 5 dana zabeležiti nakon značajnijeg pada, ponovo značajniji porast nivoa i to uglavnom za pola metra do metar, ali u tom periodu bez dostizanja kritičnih vrednosti i opasnosti od poplava.

U periodu od četvrtka do nedelje ponovo će zbog obilnijih padavina biti opasnosti od bijičnih poplava ili od poplava usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.