OVO SU MESTA NA KOJIMA POSTOJI NAJVEĆA OPASNOST OD POPLAVA: Meteorolog otkrio kada se očekuje STABILNIJE VREME
ilustracija, Foto: RINA

vreme u srbiji

OVO SU MESTA NA KOJIMA POSTOJI NAJVEĆA OPASNOST OD POPLAVA: Meteorolog otkrio kada se očekuje STABILNIJE VREME

Dobra vest je da će u Bačkoj, Sremu i na severu Banata biti suvo, na severu Vojvodine i sunčano

Objavljeno:

U drugom delu dana talas veoma obilnih padavina nastaviće se u južnim, centralnim i istočnim predelima Srbije, u Pomoravlju, Šumadiji, u Braničevskom okrugu, u donjem Podunavlju, u Rasinskom, Topličkom, Niškom, Pirotskom i Pčinjskom okrugu.

U ovim predelima do utorka ujutro očekuje se ukupno da padne od 30 do 50 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a na istoku Srbije i preko 80 mm.

Veoma obilni pljuskovi ponegde će biti praćeni i jakom grmljavinom.

Dobra vest je da će u Bačkoj, Sremu i na severu Banata biti suvo, na severu Vojvodine i sunčano.

Kiša
foto: Nenad Kostić

Nažalost, u ostalim predelima Srbije će zbog veoma obilnih padavina uslediti porast nivoa reka, uglavnom južno od Save i Dunava, a u slivu Velike, Južne i Zapadne Morave očekuje se dostizanje kritičnih vrednosti, na manjim tokovima ovih slivova i bujična izlivanja.

Najveća opasnost od poplava očekuje se na istoku Srbije, odnosno u slivu Peka, Mlave, Timoka, a najkričnija vrednost očekuje se na manjim tokovima, uz opasnost od jačih bujica.

Ovi tokovi mogli bi za nekoliko sati da narastu i nekoliko metara i da naprave i veću štetu, a isto tako vrlo brzo se i povuku. Kada je reč o srednjim rekama, poput Južne, Zapadne i Velike Morave porast se očekuje malo kasnije u odnosu na manje tokove.

Padavine se osim na severu i zapadu Srbije očekuju do utorka ujutro. U utorak pre podne padavine prestaju u većem delu Srbije, osim na jugu, jugoistoku i istoku Srbije gde će kiša sa pljuskovima padati i tokom prepodneva.

Posle podne u svim predelima očekuje se razvedravanje, a na severu i na zapadu Srbije sunčano se očekuje tokom celog dana.

Smirivanje situacije na manjim tokovima i na mestima gde bude poplava i bujica očekuje se u utorak tokom dana.

1 / 4 Foto: MUP

Zbog veoma obilnih padavina koje se očekuju do utorka ujutro, a koje već bez prestanka negde padaju i više od 12 sati ponegde se očekuju poplave i bujice zbog nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Nažalost, opasnost od poplava povećana je i zbog toga što je zemljište širom Srbije već natopljeno vodom usled obilnih padavina od maja i dosadašnjeg dela juna.

Kada je reč o većim rekama poput Dunave i Save, nema opasnosti od poplava i one su prethodnih dana zabeležile veći pad. U narednom periodu Dunav će u gornjem toku kroz Srbiju imati manji pad, u donjem i srednjem toku manji porast. Sava će u narednih 5 dana zabeležiti porast, u gornjem toku kroz Srbiju i za više od pola metra, ali za sada bez dostizanja kritičnih vrednosti.

U sredu se u većem delu Srbije očekuje suvo, ali već posle podne i uveče sa juga i jugozapada novo naoblačenje sa kišom i grmljavinom i to će biti uvod u ponovo veoma loše vreme.

Od četvrtka do kraja sedmice biće veoma nestabilno sa svakodnevnim pljuskovima i grmljavinom. Ponovo će biti uslova za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i veoma obilnim pljuskovima.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.