PALATA SRBIJA, ZGRADA VLADE I PREDSEDNIŠTVO U NOVOM RUHU! Zgrade republičkih organa postaju energetski efikasnije
Palata Srbije, Foto: Kurir televizija

undp

PALATA SRBIJA, ZGRADA VLADE I PREDSEDNIŠTVO U NOVOM RUHU! Zgrade republičkih organa postaju energetski efikasnije

Svečano je otvorena 1961. godine povodom održavanja Prve konferencije šefova država i vlada Nesvrstanih zemalja u Beogradu

Objavljeno: 11:53h

Palata Srbije, poznata po ranijem nazivu Palata Federacije i kolokvijalnom nazivu zgrada Saveznog izvršnog veća (SIV) izgrađena je 1959. godine za potrebe tadašnje Savezne vlade, odnosno Saveznog izvršnog veća.

Svečano je otvorena 1961. godine povodom održavanja Prve konferencije šefova država i vlada Nesvrstanih zemalja u Beogradu.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj, u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije i Razvojnom bankom Saveta Evrope i u neposrednoj saradnji sa Upravom za zajedničke poslove republičkih organa sprovode program: "Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti“.

Deana Vlasak
foto: Kurir televizija

- U prvoj fazi je tretirano 27 zgrada, od kojih su bajveće Palata Srbija i SIV 3 koje se energetski saniraju, ali tu su i zgrada Vlade, Predsedništvo na Andrićevom vencu - kaže Deana Vlasak iz Uprave za zajedničke poslove republičkih organa.

Ovaj projekat je u fazi pripremnih aktivnosti i urađena su hidro-geotermalna i petro-geotermalna istraživanja koja se bave Platom Srbija, a koja su pokazala da obnovljiva energija može da se koristiti, pre svega, za grejanje zgrade.

03:02

PALATA SRBIJA, ZGRADA VLADE I PREDSEDNIŠTVO U NOVOM RUHU! Zgrade republičkih organa postaju modernije i energetski efikasnije

- Benefiti su smanjenje potrošnje primarne energij i uoptreba obnovljivih izvora, kao i smanjenje CO2. Mi smo prihvatili evropske regulative i idemo u tom pravcu. Prosečno godišnje trošimo 800 tona lakog lož ulja i tu mođemo da izračunamo kolika je to ušteta na nivou crne energije - dodaje Deana Vlasak.

Palata Srbija ima površinu od 65000 kvadrata, i program "Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti“ koji se bavi, imeđu ostalog i njom, predstavlja ogroman projekat. Osim površine, očuvanje enterijera ove zgrade je poseban izazov jer predstavlja, po rečima arhitekata zdanje totalnog dizajna i uz to je spomenik kulture.

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.