KADA JE NAJDUŽI DAN OVE GODINE? Uskoro i zvanično POČINJE LETO!
Leto, Foto: Emilija Jovanović

SMENA GODIŠNJIH DOBA

KADA JE NAJDUŽI DAN OVE GODINE? Uskoro i zvanično POČINJE LETO!

U zavisnosti od toga koje klimatske karakteristike preovlađuju na nekom području, razlikuju se i godišnja doba, pa prema tome i kada počinje leto

Objavljeno:

Četiri su godišnja doba, koja se karakterišu kao periodi približno iste dužne, koji se ponavljaju svake godine, ravnomerno se smenjujući.

U zavisnosti od toga koje klimatske karakteristike preovlađuju na nekom području, razlikuju se i godišnja doba, pa prema tome i kada počinje leto.

Konkretno, na području Republike Srbije preovlađuje umereno-kontinentalna klima, u okviru koje se izdvajaju četiri godišnja doba i to:

proleće (od marta do juna)

leto (od juna do septembra)

jesen (od septembra do decembra)

zima (od decembra do marta)

1 / 7 Foto: Espreso

Konkretno, meteorloški kalendar godišnjih doba vrlo jasno navodi kog datuma koje godišnje doba počinje na južnoj, odnosno severnoj hemisferi. Rukovodi se kako temperaturnim ciklusima, tako i Gregorijanskim kalendarom.

Prema tom računanju, leto počinje 1. juna na severnoj hemisferi, odnosno 1. decembra na južnoj, a završava se 31. avgusta na severnoj i poslednjeg dana meseca februara na južnoj hemisferi. Zapravo je meteorološki prvi dan leta junski solsticij i to je takozvani letnji solsticij ili astronomsko leto.

Kada počinje leto u Srbiji?

Kako navode zvanični podaci, leto 2023. godine počinje u Srbiji u sredu, 21. juna u 16 sati i 57 minuta, a završava se u subotu, 23. septembra u 8 časova i 49 minuta izjutra po srednjeevropskom vremenu.

Tada je i najduži dan u godini.

(Espreso / kadkakozasto)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.