METEOROLOG MIHAJLOVIĆ DAO DETALJNU LETNJU PROGNOZU: Poseban savet pecarošima u kriznim situacijama! (VIDEO)
Goran Mihajlović/Ilustracija, Foto: Kurir televizija

STRUČNJA SAZNANJA

METEOROLOG MIHAJLOVIĆ DAO DETALJNU LETNJU PROGNOZU: Poseban savet pecarošima u kriznim situacijama! (VIDEO)

Posledice porasta temperature i jesu porast vlage

Objavljeno:

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda gostovao je u jutarnjem programu i podelio sa gledaocima Kurir Tv stručna saznanja o trenutnom vremenu u Srbiji, kao i o to kada možemo da očekujemo letnje temperature.

Ovo vreme je, kako kaže Mihajlović, kratkog, prolaznog perioda. Sa jedne strane iz statistike, smatra da su ove vrednosti srednje.

- Posledice porasta temperature i jesu porast vlage. Dugoročne sezonske prognoze ukazuju da će leto biti toplije od proseka, ne tako toplo kao prethodno, ali sa nekom srednjom temperaturom između 20 i 23 stepena što je za jedan stepen iznad proseka.Visok vodostaj Dunava je dobar za proizvodnju struje - primećuje MIhajlović.

04:48

Ako sledi grmljavina, posebno u prirodi, ne čekajte, morate da znate ovo

Dao je opšti savet kako se odnositi prema hidrometeorološkim upozorenjima koja su često na snazi.

- Pratite vremensku prognozu. Što se tiče upozorenja ona se izdaju aktuelno i trenutno, a ako slede grmljavina i olujni vetar sklonite se. Ako ste u prirodi ne budite najviša tačka u okruženju, nije potrebno leći, nego čučnuti. Pecaroši neka odlože štapove, sklonite se i sačekajte da prođe - savetovao je.

Goran Mihajlović
foto: Kurir televizija

Što se tiče leta, već krajem meseci najavljuje porast temperatura, a još desetak dana ostaje srednjoročna trenutna situacija.

- Krajem meseca će biti preko 30 stepeni. Prosek je i bio između 21 i 27 stepena. Ostaje da se isprati ova srednjoročna prognoza - kazao je Mihajlović.

02:31

Poplava u Trsteniku

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.